Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mali: sancţiuni fără precedent decretate de ţările vecine

capture_decran_2022-01-11_a_17.29.30.png

Piaţa centrală din Bamako, Mali
Piaţa centrală din Bamako, Mali AFP
Sursa imaginii: 
MICHELE CATTANI

Regimul militar din Mali, stat african care a fost colonie franceză, a primit o lovitură economică neaşteptată din partea celorlalte state africane din regiune. Comunitatea economică a statelor din Africa de vest a decis pe data de 9 ianuarie să adopte sancţiuni economice drastice împotriva statului Mali, sancţiuni care vor fi menţinute atît timp cît militarii de la Bamako refuză tranziţia spre democraţie.

Ceea ce a decis acest grup de state africane poate fi considerat drept o lecţie şi un avertisment pentru alţi generali, colonei şi diverşi ofiţeri de carieră care plănuiesc lovituri militare în Africa. Statul Mali era considerat pînă nu de mult un exemplu de democraţie pe continentul african. Militarii care au preluat puterea după două lovituri de stat succesive, în 2020 şi 2021, distrug acum nu doar democraţia din Mali, dar şi economia acestei ţări.

Țările membre în Comunitatea economică a statelor din Africa de vest au decis, în consecinţă, să-şi închidă frontierele cu statul Mali, să nu permită ajutoarelor străine să tranziteze pe teritoriul lor spre Mali, să întrerupă circuitele financiare de care beneficiază populaţia ţării şi implicit junta militară. Practic, 14 ţări africane s-au asociat pentru a provoca asfixia economică a statului Mali, în speranţa că junta militară va ceda şi va anunţa un plan rapid şi credibil de revenire la democraţie. Colonelul Assimit Goïta, şeful juntei militare, a anunţat un vag plan de restabilire a democraţiei peste cinci ani, dar nimeni nu-l crede pe cuvînt.

Statul Mali, o enclavă în vestul Africii, numărînd peste 20 de milioane de locuitori, îşi importă 70 la sută din necesarul sau de alimente. În noile condiţii există riscul foametei. Haosul provocat de militari a dus la închiderea unui mare număr de intreprinderi, una din zece. Franţa şi Uniunea Europeană sprijină sancţiunile fără precedent decretate de Comunitatea economică a statelor din Africa de vest.

Europenii pregătesc şi ei un set de sancţiuni, şi au numeroase motive, printre care şi faptul că junta militară din Mali a solicitat mercenari ruşi pentru asigurarea securităţii, deşi un dispozitiv militar francez se află în această ţară din 2013.