Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa Covid-19: Zi neagră în şcoli

blanquer.jpg

Jean-Michel Blanquer, ministrul Educatiei, este criticat pentru felul în care gestioneazà protocolul sanitar în scoli.
Jean-Michel Blanquer, ministrul Educatiei, este criticat pentru felul în care gestioneazà protocolul sanitar în scoli.
Sursa imaginii: 
Thomas Coex Pool/AFP

Zi neagră, joi, pentru elevii francezi. La apelul mai multor sindicate de învăţători şi profesori, trei sferturi dintre aceştia ar urma să fie în grevă. Motivul nemulţumirii: felul în care guvernul, şi în particular ministrul Educaţiei, a gestionat criza sanitară de când a reînceput şcoala, acum zece zile.

Potrivit cifrelor comunicate de sindicatele din învăţământ, 75% dintre învăţători şi profesori ar urma să fie în grevă. O cifră care pe alocuri ar putea fi şi mai mare ducând astfel la închiderea şcolilor.

Sunt afectate de mişcarea de protest atât şcolile private cât şi cele publice dar şi învăţământul agricol, liceele profesionale, şamd. Si-au anunţat participarea ma grevă profesorii, învăţătorii, infirmierele şcolare dar şi, fapt mai rar întâlnit, directorii de şcoli şi inspectorii şcolari.

Cadrele didactice protestează astfel contra numeroaselor schimbări pe care le-a suferit protocolul sanitar impus în şcoli în ultimele zece zile pentru a face faţă valului de Omicron, varianta de coronavirus devenită majoritară şi foarte răspândită în toată Franţa.

Dacă premierul Jean Castex a fost cel care a anunţat luni a treia îndulcire a protocolului sanitar într-un interval de doar o săptămână, o altă personaliltate politică cristalizează furia lumii profesorale şi anume ministrul de resort Jean-Michel Blanquer. Acesta din urmă şi-a atras şi mai mult nemulţumirea profesorilor şi învăţătorilor după ce marţi a spus că «nu faci grevă contra unui virus».

Sindicatele estimează că noul protocol impus în şcoli pentru a combate epidemia de Covid-19 nu îi protejează nici pe elevi, nici personalul din şcoli şi nici pe părinţi. In schimb, dezorganizează complet cursurile. «Această mobilizare, istorică prin amploarea ei în ultimii 20 de ani, nu este o grevă contra virusului ci ilustrează săturarea crescândă din şcoli» scrie într-un comunicat Snuipp-FSU, principalul sindicat din ciclul primar.

In Franţa, o lege adoptată în 2008 impune, în principiu, un serviciu minim. Astfel, primăriile şi colectivităţile locale sunt obligate să-i primească pe elevi în caz de grevă a profesorilor. Problema este că multe municipalităţi au anunţat déjà că în condiţiile sanitare actuale, nu vor pute aasigura nici ele acest serviciu minim.

Comentatorii subliniază faptul că această grevă este inedită nu doar prin viteza cu care s-au mobilizat oamenii dar şi prin argumentul care a umplut paharul. Greviştii nu se opun vreunui proiect de reformă ci unui obiect foarte precis şi anume protocolul sanitar şi problemele pe care acesta le generează. In timp ce de la o zi la alta epidemia se răspândea şi mai mult în şcoli – există déjà, zece zile după începutul cursurilor, 50.000 de elevi şi 5.000 de membri ai personalului bolnavi de Covid – guvernul decidea noi îndulciri ale regulilor sanitare.

Cu nici 100 de zile înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, ziua neagră din învăţământ riscă să ia o amploare pe măsura mizei politice. Dacă în majoritatea lor, profesorii sunt cu simpatii de stânga, unii au votat totuşi şi cu Emmanuel Macron în 2017. Doar jumătate dintre aceştia ar mai face la fel şi acum, reiese dintr-un sondaj realizat de un cercetător francez citat de ziarul Le Monde.

 
Franţa Covid-19: Zi neagră în şcoli