Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primăriţa Parisului, socialista Anne Hidalgo, şi-a prezentat programul pentru prezidenţiale

hidalgo.jpg

Anne Hidalgo, primàrita Parisului si candidata socialistilor francezi la prezidentialele din aprilie, Perpignan, 12 decembrie 2021.
Anne Hidalgo, primàrita Parisului si candidata socialistilor francezi la prezidentialele din aprilie, Perpignan, 12 decembrie 2021.
Sursa imaginii: 
LIONEL BONAVENTURE/AFP

Anne Hidalgo, primăriţa socialistă a Parisului, şi-a prezentat programul pentru prezidenţiale, scrutin programat pe 10 şi 24 aprilie. In mare dificultate în sondajele de opinie care o creditează doar cu vreo 5% din intenţiile de vot, Anne Hidalgo speră să „decoleze” graţie propunerilor concrete făcute acum.

Cele 70 de propuneri ale lui Anne Hidalgo sunt articulate în jurul a trei axe majore: munca, schimbările climatice şi reformele instituţiilor. Cum remarcă Le Monde, e un „program clasic social-democrat, serios dar poate nu destul de îndrăzneţ şi fără nicio măsură spectaculoasă care ar putea da un ultim imbold candidaturii lui Anne Hidalgo”.

Chestiunile sociale şi cele legate de muncă fiind vârful de lance al programului socialistei, nu e de mirare să aflăm că Anne Hidalgo vrea să mărească salariile şi în primul rând salariul minim pe economie care ar urma să fie mărit cu 15% adică vreo 200 de euro în plus pe lună pentru beneficiari. „E o propunere mai darnică decât cea făcută de ceilalţi concurenţi de stânga ai lui Hidalgo, cum ar fi stângistul Jean-Luc Mélenchon, ecologistul Yannick Jadot sau comunistul Fabien Roussel” notează cotidianul Libération.

„Trebuie să facem dreptate celor care muncesc şi reprezintă forţele vii ale economiei noastre. De aceea mi-am fixat la prioritate să revalorizez munca. Stânga este partidul muncii. Venim deci cu o serie de măsuri cu privire la egalitatea salarială sau a condiţiilor de muncă. Avem propuneri despre pensii dar şi despre diferenţa maximă între salariul cel mai mic şi cel mai mare din sânul unei întreprinderi. Dar, măsura mea cea mai importantă este mărirea salariului minim cu 15 procente” spune Anne Hidalgo.

In schimb, din lista de propuneri prezidenţiale ale primăriţei Parisului a dispărut promisiunea de a dubla salariile profesorilor. O idee avansată în toamnă dar care a fost repede criticată şi descrisă drept demagogică şi imposibil de aplicat, inclusiv de personalităţi din tabăra socialistă.

In timp ce unii lideri de stânga visează la reducerea la 32 de ore a timpului de lucru săpttămânal, Hidalgo nu promite asta dar îşi doreşte ca firmele „să fie încurajate să tindă spre o reducere a timpului de lucru”.

Aşa cum spuneam, ecologia nu lipseşte din programul lui Anne Hidalgo. Socialista nu vrea ca subiectul să fie „canibalizat” de ecologişti. Astfel, ea propune creearea unui mare Minister al Climei, Biodiversităţii şi Economiei, minister ce ar ar urma să fie al doilea ca importanţă în ordinea protocolară.

Ca să-i scoată pe alegători din letargie, candidata socialistă vrea să facă din referendum „un mod normal de participare”. Tot la acest capitol, Anne Hidalgo promite să ia în calcul şi voturile albe şi să coboarea vârsta minimă pentru a putea vota la 16 ani. In fine, pe plan instituţional, socialista ar vrea ca deputaţii să fie aleşi prin sistem mixt care să-l conţină şi pe cel proporţional.

Pe plan extern, socialista vrea ca Europa să rămână instrumentul suveranităţii noastre. Regulile bugetare europene nu mai trebuie să ducă la austeritate sau să fie o piedică în calea tranziţiei ecologice”.

Cum notează însă ziarul Le Monde, „Anne Hidalgo a avut ghinion întrucât ziua în care şi-a prezentat programul prezidenţial a coincis cu greva din Educaţie. Condiţii în care, comentariile şi reacţiile la propunerile ei nu au avut nici pe departe ecoul mediatic scontat”.

 
Primăriţa Parisului, socialista Anne Hidalgo, şi-a prezentat programul pentru prezidenţiale