Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fariba Adelkhah reîncarcerată în Iran: «Este un raport de forță pentru a obține ceva»

portretul_cercetatoarei_franco-iraniene_fariba_adelkhah_a_putut_fi_observat_pe_fatada_primariei_parisului_cu_ocazia_primei_incarcerari_pe_5_iunie_2020.

Portretul cercetatoarei franco-iraniene Fariba Adelkhah a putut fi observat pe fatada Primariei Parisului, cu ocazia primei încarcerari, pe 5 iunie 2020.
Portretul cercetatoarei franco-iraniene Fariba Adelkhah a putut fi observat pe fatada Primariei Parisului, cu ocazia primei încarcerari, pe 5 iunie 2020.
Sursa imaginii: 
© Bertrand Guay, AFP

Teheran a decis reîncarcerarea cercetătoarei franco-iraniene Fariba Adelkhah – o măsură ce va duce la diminuarea încrederii dintre Iran și Franța, după cum atenționează ministerul francez de Externe. Franța cere eliberarea imediată a cercetătoarei, reținută în Iran din 2019. Ea a fost eliberată din închisoare în 2020 și plasată în arest la domiciliu, din cauza crizei sanitare. Iar acum, fără nicio justificare oficială, în timp ce au loc negocieri privind dosarul nuclear iranian, femeia este reîncarcerată. RFI a stat de vorbă cu un specialist în Iran.

Fariba Adelkhah a fost reținută în 2019 și condamnată în mai 2020 la 5 ani de închisoare pentru „infracțiuni împotriva securității naționale” și pentru ”propagandă împotriva statului”. Ea se afla în arest la domiciliu din octombrie 2020.

Iran deține mai mulți cetățeni ce au dublă cetățenie, printre care și un alt francez. În mare parte sunt acuzați de spionaj.

Iran și Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia, China și indirect Statele Unite au relansat în noiembrie, negocieri pentru a salva acordul nuclear încheiat în 2015.

Negocierile vizează revenirea Washingtonului în pact, pe care l-a părăsit unilateral în 2018 dar și determinarea Teheranului de a-și respecta promisiunile luate prin acord și la care a renunțat odată cu reintroducerea sancțiunilor americane.

Thierry Coville este cercetător la Institutul de Relații Internaționale și Strategice din Paris, specialist în Iran: "Este un raport de forțe ce se întâmplă, nu contează dreptul internațional. Iar cel mai des au de suferit cetățenii cu dublă cetățenie. Iran nu recunoaște dubla cetățenie. Pentru ei, Fariba Adelkhah este iraniană și nu franceză. La fel se întâmplă și cu cetățeni iraniano-americani. Autoritățile iraniene vor găsi o acuzație la adresa lor. Stim că în spatele acestor acuzații există un raport de forțe, Iranul dorește ceva anume. Spre exemplu, eliberarea unor prizonieri iranieni aflați în alte state".

Dilema este ce anume speră să obțină Iranul prin reîncarcerarea cercetătoarei Adelkhah. Thierry Coville: "Cu exactitate nu se știe. Dar, dacă mergem înapoi în 2019 când doamna Adelkhah a fost reținută, în același moment a fost reținut și partenerul ei, tot un cetățean franco-iranian. El a fost eliberat primul. Ïn același timp, în Franța era încarcerat un iranian. El a fost eliberat, în același moment – așadar a fost un schimb de prizonieri. De această dată, avem un diplomat iranian care a participat direct, în apropiere de Paris, la o tentativă de atentat – în iunie 2018, cu ocazia unei întâlniri a Consiliului național al rezistenței iraniene, o coaliție a mișcărilor ce se opun autorităților de la Teheran. Probabil că pe el încearcă acum să îl elibereze iranienii ..acest diplomat iranian aflat în închisoare în Franța".

Fariba Adelkhah este specialistă în islamul șiit și director de cercetare la Universitatea Sciences Po din Paris.

Iranul a catalogat solicitările Parisului pentru eliberarea lui Adelkhah drept un „amestec” în afacerile interne ale republicii islamice.