
Special Paris
La Paris, justiţia suspendă obligativitatea purtării măştii în exterior
novavax.jpg

«Obligativitatea purtării măştii pe stradă, la Paris, restrânge libertăţile fiecăruia fără a fi proporţionată». Măsura, luată de prefectul capitalei în ziua de 31 decembrie, este deci suspendată din ordinul Tribunalului administrativ.
Reamintim că pentru a combate propagarea variantei Omicron a coronavirusului, purtatul măştii pe stradă la orice oră din zi şi din noapte, era în vigoare de 2 săptămâni. Era măsura cea mai spectaculoasă dar şi cea mai contestată din tot arsenalul avut la dispoziţie de autorităţile locale. Dealtfel, suspendarea acestei decizii pariziene survine la doar 24 de ore după ce tribunalul din Versailles luase o decizie similară.
«A impune masca peste tot în exterior este absurd, contra-productiv şi un atac la adresa libertăţilor» estimează un avocat citat de Le Monde.
Trebuie precizat că Tribunalul administrativ a preluat argumentul Consiliului de stat pentru a suspenda măsura. Cea mai înaltă jurisdicţie de ordin administrativ din Franţa estimase, într-un aviz publicat în 11 ianuarie, că «prefecţii nu pot impune purtatul măştii în exterior decât în anumite condiţii: trebuie limitat la locurile şi orele de mare circulaţie a populaţiei când distanţarea fizică nu este posibilă şi doar dacă situaţia epidemiologică locală o justifică».
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a contra-atacat deîndată promiţând că «foarte curând se va publica o nouă decizie care va preciza locurile şi condiţiile în care se va cere purtatul măştii în exterior».
Pe plan şcolar, după uriaşa grevă de joi din învăţământ pentru a protesta contra protocolului sanitar impus elevilor, ministrul Educaţiei a anunţat o serie de măsuri: distribuirea a 5 milioane de măşti FFP2 pentru profesori şi recrutarea a 3.300 de angajaţi temporari pentru a-i înlocui pe învăţătorii şi profesorii bolnavi de Covid-19.
Mult-doritul paşaport vaccinal plănuit de guvern ca să intre în vigoare pe 15 ianuarie, va mai aştepta un pic. Intr-adevăr, după ce senatorii au remaniat proiectul de lege votat în primă lectură de deputaţi, textul a fost dezbătut joi într-o comisie mixtă paritară deputaţi-senatori. Cele două tabere nu s-au înţeles însă deloc, aşa că proiectul a revenit pentru noi discuţii şi eventuale revizuiri în Adunarea naţională / Camera deputaţilor, cea care va avea ultimul cuvânt de spus după «naveta parlamentară». Eşecul adoptării rapide a acestui proiect de lege perturbă aşadar calendarul guvernului. Obiectivul de a-l aplica încă de sâmbătă 15 ianuarie a devenit iluzoriu. Reamintim, paşaportul vaccinal va înlocui paşaportul sanitar – sau certificatul verde cum i se mai spune. Cu alte cuvinte, testele negative nu vor mai fi luate în seamă. Cei care vor dori să meargă la restaurant, teatru, cinema, bar, cu trenul sau avionul pe curse interne, vor trebui să aibă întreaga schemă vaccinală.
In fine, vineri după-masă Inalta Autoritate de sănătate din Franţa şi-a dat unda verde pentru vaccinul american Novavax. Acest al 5-lea ser la dispoziţia francezilor este bazat pe tehnologia proteinei recombinante. Cu alte cuvinte, este mai «clasic» decât vaccinurile cele mai folosite în Franţa contra coronavirusului, Moderna şi Pfizer/BioNTech, ambele bazate pe tehnologia ARN mesager. «Noul vaccin poate fi o alternativă utilă pentru cei reticenţi faţă de serurile Moderna şi Pfizer/BioNTech» a estimat guvernul francez, argument ce a fost preluat şi de Autoritatea de sănătate din Franţa în avizul publicat acum. Reamintim că în Franţa, peste 91% din populaţie are schema completă de vaccinare dar mai există circa 5 milioane de persoane care încă nu s-au vaccinat deloc.