Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, prezidenţiale: confuzie în tabăra stîngii şi un nou candidat: Christiane Taubira

taubira.jpg

Christiane Taubira în miting la Lyon, 15 ianuarie 2022.
Christiane Taubira în miting la Lyon, 15 ianuarie 2022.
Sursa imaginii: 
JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

În Franţa, unde stînga apare ca fiind foarte divizată în contextul prezidenţialelor din primăvara acestui an, a mai apărut un candidat: este vorba de doamna Christiane Taubira, fostă ministră a justiţiei în perioda mandatului prezidenţial al lui François Hollande.

Christiane Taubira continuă să fie, în Franţa, una dintre figurile politice cele mai populare, deşi pentru multe dintre poziţiile ei ea este criticată chiar în rîndurile stîngii. De numele ei se leagă legea privind dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex, precum şi faptul că sclavia şi comerţul cu sclavi au fost decretate crime împotriva umanităţii.  

Sîmbătă 15 ianuarie Christiane Taubira şi-a oficializat candidatura printr-un miting în oraşul Lyon şi a făcut cîteva promisiuni spectaculoase cum ar fi aceea de a le acorda tinerilor aflaţi la studii un ajutor de 800 de euro lunar timp de cinci ani. Christiane Taubira pleacă de la constatarea că 46 la sută dintre tineri sunt obligaţi în Franţa să lucreze în perioada studiilor.

Pe francezi îi pasionează alegerile prezidenţiale, probabil şi pentru că fiecare campanie electorală în contextul cursei pentru Palatul Elysée înseamnă şi o ploaie de promisiuni, uneori stupefiante. Mai ales candidaţii din rîndurile stîngii se arată generoşi la acest capitol. Christiane Taubira mai promite şi mărirea salariului minim la 1400 de euro pe lună. Iar prin taxarea mai severă a celor bogaţi consideră că statul va obţine intrări fiscale suplimentare de zece miliarde de euro anual.

Mulţi comentatori în Franţa afirmă că această candidatură amplifică o anumită confuzie în tabăra stîngii unde propulsarea unui candidat unic apare ca imposibilă. Principalii candidaţi de stînga refuză să intre în jocul unor primare, deşi s-au anunţat nişte primare populare transpartizane la care s-ar putea să voteze 120 000 de alegători. Doamna Taubira este dispusă să participe la aceste primare populare, ceea ce i-ar conferi o anumită legitimitate.

Cinci alţi candidaţi de stînga sunt în competiţie pentru a ajunge la Palatul Elysée: radicalul de stînga Jean-Luc Mélenchon, ecologistul Yannick Jadot, socialista Anne Hidalgo care este şi primar al Parisului, comunistul Fabien Roussel şi, cel mai slab poziţionat dintre ei, Arnaud Montebourg care a încercat să lanseze un program numit Remontada pour la France.