
Special Paris
Molière în România după căderea comunismului: interviu cu Doina Papp
moliere.jpg

În luna mai, tot la Versailles, va fi inaugurată o statuie a lui Molière realizată de artistul Xavier Veilhan. În luna iune va avea loc un Festival Molière, iar pe 9 şi pe 10 iunie un colocviu despre rezonanţa pieselor sale pe cele cinci continente ale globului.
Mai multe cărţi despre Molière au apărut în contextul acestei aniversări, printre care una semnată de Martial Poirson şi intitulată „La Fabrique d’une gloire nationale” (ceea ce am putea traduce prin Fabrica unei glorii naţionale). Molière a devenit un mit naţional în Franţa, comparabil cu ceea ce i-au rezervat românii ca destin post-mortem lui Eminescu.
Molière este autorul dramatic cel mai jucat în străinătate, după Shakespeare. Săptămîna trecută RFI a difuzat un interviu cu Doina Papp, critic de teatru, despre cum a fost montat şi receptat Molière în România în anii comunismului. Interviul, realizat de Matei Vişniec, este în continuare disponibil pe site-ul nostru rfi.ro. Aici vă propunem a doua parte a acestei discuţii, despre cum a fost montat şi receptat Molière în România după căderea comunismului.