Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paşaportul vaccinal, definitiv adoptat de parlamentul francez. Concret, ce se schimbă?

parlement.jpg

Textul de lege care va impune pasaportul vaccinal fost adoptat definiti de deputati, duminicà 16 ianuarie.
Textul de lege care va impune pasaportul vaccinal fost adoptat definiti de deputati, duminicà 16 ianuarie.
Sursa imaginii: 
AP - Francois Mori

Parlamentul francez a adoptat definitiv, duminică seara, printr-un vot al deputaţilor, proiectul de lege care instaurează paşaportul vaccinal. In faţa propagării rapide a variantei Omicron a coronavirusului, guvernul de la Paris ar vrea să-l pună în practică cât mai rapid. Nu însă înainte de a avea avizul Consiliului constituţional, instanţă sesizată de parlamentarii de stânga din opoziţie.

Aleşii socialişti dar şi cei ai partidului Franţa nesupusă condus de stângistul Jean-Luc Mélenchon au sesizat Consiliul constituţional pentru „a garanta respectarea libertăţilor fundamentale”. Iniţiativă ce va întârzia cu câteva zile intrarea în vigoare a paşaportului.

Iniţial, guvernul francez şi-ar fi dorit o aplicare a acestuia încă din 15 ianuarie. Dezbaterile parlamentare au durat însă două săptămâni – 35 de ore în total - adică au fost de două ori mai lungi decât se prevăzuse, paşaportul vaccinal urmând să intre în vigoare pe 20 sau 21 ianuarie. Discuţiile în cele două camere au fost aprige iar dialogul a fost perturbat şi de declaraţia provocatoare şi insultătoare a preşedintelui Emmanuel Macron care acum zece zile îşi exprimase public dorinţa de „a le face zile fripte” nevaccinaţilor.

Aleşii de stânga din opoziţie au cerut, în zadar, executivului „să nu confunde campania sanitară cu campania electorală” ştiut fiind că peste 3-4 luni au loc în Franţa alegeri prezidenţiale şi apoi legislative. Un ales de dreapta disident – în marea lor majoritate, conservatorii sunt favorabili noului document – a denunţat posibilitatea dată patronilor de restaurante şi baruri să controleze şi actele de identitate ale celor care prezintă un paşaport vaccinal dubios. Până acum, doar poliţia avea dreptul să legitimeze pe cineva în Franţa. „Acest control este incert din punct de vedere juridic, inoperant în practică şi deci nu va fi niciodată aplicat” a estimat respectivul deputat republican. Comunistul André Chassaigne, preşedinte al grupului parlamentar de prietenie Franţa-România, a estimat că paşaportul vaccinal este inutil întrucât nu împiedică contaminările. „Este vorba doar de un instrument de comunicare” a declarat alesul de stânga.

De cum va intra în vigoare paşaportul vaccinal, francezii vor trebui să-şi justifice statutul vaccinal – adică schema vaccinală completă – pentru a avea acces la spaţiile publice de socializare precum restaurantele, barurile, sălile de sport, instituţii culturale sau transporturi interregionale. Dovada că te-ai vindecat de Covid în ultimele 6 luni, este şi ea acceptată ca fiind valabilă. Un test negativ nu va mai folosi însă decât pentru a avea acces în spitale sau la serviciile de sănătate. Cei care fraudează, prezentând de exemplu un paşaport al altcuiva, sunt pasibili de o amendă de o mie de euro, în loc de 135 actualmente. Amenda se poate însă anula dacă respectivul acceptă să se vaccineze anti-Covid.

Al 12-lea text legislativ sanitar adoptat în doi ani de zile

Noul document nu se va aplica decât celor mai mari de 16 ani. Minorii între 12 şi 15 ani vor avea nevoie mai departe doar de actualul paşaport sanitar – care poate deci include, la alegere, un vaccin sau un test negativ mai recent de 24 de ore.

Acest al 12-lea text legislativ sanitar adoptat în doi ani de zile survine în contextul în care epidemia de coronavirus şi în particular varianta sa Omicron, se răspândeşte fulgerător în Franţa – în medie 300.000 de cazuri pe zi de o săptămână încoace.

In fine, probabil în contextul recentei polemici legate de tenismenul sârb Novak Djokovic, ministra franceză a Sporturilor Roxana Mărăcineanu a ţinut să precizeze că „paşaportul vaccinal va fi obligatoriu pentru toţi cei care intră într-o incintă sportivă – spectatori, practicanţi sau profesionişti – indiferent dacă sunt străini sau francezi”. Cu alte cuvinte, prezenţa lui „Djoko” pe zgura de la Roland Garros, la începutul lui iunie, este compromisă dacă sârbul nu se vaccinează complet până atunci.

Şcolile franceze riscă din nou să fie mai mult goale sau chiar închise, joia care vine. Intr-adevăr, o săptămână după puternica mobilizare a corpului profesoral contra protocolului sanitar aplicat în şcoli, un nou apel la grevă a fost lansat de principalele sindicate din învăţământ pentru a cere „răspunsuri forte pe măsura haosului provocat de criza sanitară” dar şi „investiţii masive în educaţie”.

Reamintim că în urma grevei masive de joia trecută, guvernul de la Paris şi în particular tot mai contestatul ministru al Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a promis 5 milioane de măşti FFP2 pentru profesori şi recrutarea a 3.300 de oameni pentru a-i înlocui pe cei bolnavi de Covid. Promisiuni pe care însă sindicatele nu le-au considerat suficiente pentru a calma spiritele.

In fine, după ce zilele trecute, obligativitatea purtării măştii în exterior, peste tot şi la orice oră la Paris fusese suspendată de justiţie pe motiv că „încalcă libertăţile individuale”, prefectul capitalei a publicat un nou decret în acest sens dar mai precis. Cu alte cuvinte, purtarea măştii la Paris redevine obligatorie în anumite locuri precise precum pieţele în aer liber, staţiile de autobuz, în apropierea gărilor, în faţa şcolilor şi universităţilor la începutul sau sfârşitul orelor şi în faţa lăcaşurilor de cult, în momentul ceremoniilor.

 
Paşaportul vaccinal, definitiv adoptat de parlamentul francez. Concret, ce se schimbă?