Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eric Zemmour, extremistul de dreapta, candidat la prezidenţialele franceze, condamnat la amendă pentru „incitare la ură”

zemmour.jpg

Eric Zemmour pe platoul unui canal de televiziune, 23 septembrie 2021.
Eric Zemmour pe platoul unui canal de televiziune, 23 septembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Bertrand Guay, Pool Photo via AP

Candidatul la prezidenţialele franceze Eric Zemmour a fost condamnat la o amendă de 10.000 de euro pentru „incitare la ură”. Extremistul de dreapta a decis să facă apel, asociaţiile salută condamnarea.

Eric Zemmour declarase în 2020, pe platoul canalului de televiziune CNews, că „migranţii minori izolaţi, adică singuri, nu au ce căuta în Franţa. Sunt toţi nişte hoţi, asasini şi violatori. E tot ce ştiu să facă deci trebuie expulzaţi”.

Declarându-l vinovat de incitare la ură şi condamnându-l la 10.000 de euro amendă, tribunalul a urmat rechizitoriul Parchetului. Acesta din urmă estimase că „limitele libertăţii de expresie fuseseră depăşite prin aceste declaraţii dispreţuitoare şi scandaloase, semn al dispreţului faţă de imigranţi”.

Directorul canalului de televiziune CNews a fost şi el condamnat la 3.000 de euro amendă, fiind acuzat de părţile civile că „şi-a făcut din acest tip de discurs al urii, fondul său de comerţ”.

Avocaţii extremistului de dreapta – Zemmour nu a venit la tribunal ca să audă sentinţa – au declarat că clientul lor exprimase o poziţie politică. Ei au anunţat deci că vor face apel.

Intr-un comunicat publicat pe reţelele de socializare, Eric Zemmour a denunţat ceva mai târziu această condamnare care este „ideologic stupidă. Vrem să terminăm cu acest sistem care pune pe zi ce trece mai mult căluşul în gura libertăţii de expresie şi dezbarerii democratice”.

De partea sa, avocatul Ligii drepturilor omului a salutat „o decizie importantă care arată că insultarea unei populaţii imigrate echivalează cu rasism”.

Această sentinţă este a treia condamnare a lui Eric Zemmour pentru incitare la ură. Joi este aşteptată o altă sentinţă după ce polemistul-candidat fusese condamnat în primă instanţă pentru „contestarea crimelor contra umanităţii”.

 
Eric Zemmour, extremistul de dreapta, candidat la prezidenţialele franceze, condamnat la amendă pentru „incitare la ură”