Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se ştie cine a trădat-o pe Anne Frank (VIDEO)

ap22017397991683.jpg

Anexa secretà din Amsterdam în care s-a ascuns si tràit doi ani Anne Frank si ai ei pânà când i-au descoperit si deportat nazistii în august 1944.
Anexa secretà din Amsterdam în care s-a ascuns si tràit doi ani Anne Frank si ai ei pânà când i-au descoperit si deportat nazistii în august 1944.
Sursa imaginii: 
AP/Peter Dejong

Cine a trădat-o pe tânăra Anne Frank şi pe ai ei, permiţându-le naziştilor să-i găsească ascunşi în Anexa secretă din Amsterdam şi să-i deporteze în lagărele de exterminare? După aproape 8 decenii de mister şi 6 ani de anchetă, s-ar fi găsit răspunsul la această întrebare care-i macină pe olandezi, şi nu numai, de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Un grup de experţi internaţionali – criminologi, psihologi şi istorici – conduşi de un regizor şi anchetator olandez ajutat de un fost agent FBI, fac demonstraţia şi aduc răspunsul într-o carte semnată de autoarea canadiană Rosemary Sullivan intitulată «Cine a trădat-o pe Anne Frank?».

Răspunsul la întrebare este: Arnold van den Bergh. Notar instalat la Amsterdam şi membru al Consiliului evreiesc, organ administrativ pus pe picioare de ocupantul nazist pentru a aplica consemnele germane, van den Bergh, mort în 1950, era demult pe «lista scurtă» a celor bănuiţi că au denunţat familia Frank permiţând astfel deportarea şi uciderea membrilor ei în lagărele de exterminare. Doar Otto Frank, tatăl Annei, a scăpat cu viaţă.

Colaborator apropiat al naziştilor, notarul obţinuse o autorizaţie specială care îl proteja de deportare pe el şi pe familia sa şi îi permitea de asemenea să nu mai fie considerat ca evreu. In calitate de membru al Consiliului evreiesc, van den Bergh a avut acces la o listă secretă a persoanelor care trăiau ascunse. Aşa ofiţerii SS ar fi aflat de ascunzătoarea familiei Frank din Anexă.

Toate aceste indicii nu au permis însă incriminarea definitivă a respectivului. Acum 6 ani, în 2015, regizorul Thijs Bayens, ajutat de un fost poliţist-anchetator american de la FBI pe nume Vince Pankoke, a decis să reia căutările de la zero, folosind în particular şi tehnici revoluţionare precum inteligenţa artificială. Astfel, au fost elaborate mai întâi 30 de scenarii diferite. In 2019, numărul lor a scăzut la o duzină de ipoteze şi 4 autori posibili ai denunţului.

O scrisoare anonimă primită de Otto Frank după eliberare a permis anchetatorilor să ajungă la concluzia finală. In anii 60, Otto Frank i-a dat unui poliţist o copie a documentului cu pricina în care se evoca rolul probabil al lui van den Bergh. O examinare ştiinţifică a permis autentificarea copiei respective.

Intrebarea care se pune este de ce Otto Frank nu a vrut să facă niciodată public numele notarului, cu toate că acesta era presupusul responsabil al dispariţiei celor două fiice şi a soţiei sale. Răspunsul probabil este că Frank nu a vrut să-i pună în dificultate pe urmaşi lui van den Bergh şi nici nu a vrut să-l desemneze pe un alt evreu ca fiind vinovat de teama de a alimenta din nou sentimentele antisemite.

Regizorul şi anchetatorii de acum au avut aceleaşi mustrări de conştinţă. Ei insistă însă pe faptul că «orice ar fi, naziştii sunt responsabili ai deportărilor şi morţii respectivilor, nu notarul care le-a dezvăluit adresa». Ei recunosc de asemenea că dovezile pe care le-au colectat nu ar ajunge azi unei curţi pentru a-l condamna pe van den Bergh.

Muzeul în care se află casa memorială a lui Anne Frank din Amsterdam spune că este «impresionat» de noua teorie «fascinantă» dar insistă pe faptul că este nevoie de o anchetă mai aprofundată.

Reamintim, «Jurnalul» ţinut de Anne Frank în perioada cât a stat ascunsă timp de doi ani de zile este una dintre cele mai vândute cărţi din lume, tradusă în 70 de limbi.

 

 

 
Se ştie cine a trădat-o pe Anne Frank