Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele iranian Raïssi la Moscova, un acord pe 20 de ani la orizont

raissi.jpg

Preşedintele iranian Ebrahim Raïssi, un ultraconservator apropiat de ghidul suprem al Iranului
Preşedintele iranian Ebrahim Raïssi, un ultraconservator apropiat de ghidul suprem al Iranului
Sursa imaginii: 
ATTA KENARE AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin îl primeşte miercuri 19 ianuarie la Moscova pe omologul său iranian Ebrahim Raïssi. Unul din subiectele principale de pe agenda discuţiilor este legat de programul nuclear iranian, dar cele două ţări doresc să semneze şi un important acord de cooperare.

Preşedinţia rusă arată într-un comunicat că face eforturi pentru concretizarea unui plan de acţiune global în privinţa programului nuclear iranian. Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, China şi Franţa au semnat, reamintim, acordul din 2015 cu Iranul. În virtutea acestui acord ayatolahii se angajau să-şi suspende programul nuclear militar în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale decretate împotriva Iranului. Între timp fostul preşedinte american Donald Trump a denunţat acordul şi nici actualul, Joe Biden, nu se înţelege cu iranienii, în ciuda reluării negocierilor.

Probabil că în acest moment cînd toată lumea crede că Vladimir Putin vrea să atace Ucraina, acesta încearcă să arate şi o altă imagine, de lider care se ocupă de problemele generale ale umanităţii. El va discuta cu preşedintele Ebrahim Raïssi şi despre cooperarea bilaterală, precum şi despre diversele crize regionale. Dar mai ales va fi vorba despre un acord de cooperare, pe multiple planuri, eşalonat pe 20 de ani pe care Rusia doreşte să-l semneze cu Iranul. Specialiştii spun că Iranul are puţini aliaţi, unul dintre ei fiind Rusia. Este pentru prima dată, din 2017 încoace, că un preşedinte iranian se deplasează la Moscova. În 2001 Republica islamică a semnat cu Rusia un acord pe zece ani, care apoi a fost prelungit în două rînduri pe durate de cinci ani.

În contextul negocierilor privind suspendarea programului nuclear iranian Rusia, ca şi China, joacă un rol important, complex şi uneori ambiguu. Occidentalii au nevoie de Rusia şi de China pentru a exercita presiuni asupra Iranului. De mai multe ori Moscova şi-a arătat iritarea din cauza tergiversărilor iraniene, dar i-a acuzat şi pe americani că nu sunt destul de activi pentru deblocarea situaţiei şi ieşirea din paralizie.

În orice caz, Vladimir Putin are mai multe de cîştigat prin asumarea unui rol de actor internaţional în vederea soluţionării unor crize decît prin provocarea unora noi, cum este cazul în Ucraina.