Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Ibizagate», polemica în care este implicat ministrul francez al Educaţiei

blanquer.jpg

Jan-Michel Blanquer, ministrul francez al Educatiei, este criticat pentru faptul cà a acordat un interviu prin telefon pe când era în vacantà la Ibiza.
Jan-Michel Blanquer, ministrul francez al Educatiei, este criticat pentru faptul cà a acordat un interviu prin telefon pe când era în vacantà la Ibiza.
Sursa imaginii: 
AP - Alain Jocard

Clasa politică franceză şi în particular partidul prezidenţial LREM (La République En Marche) este zdruncinată de o polemică repede botezată «Ibizagate». In cauză este Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al Educaţiei, plecat la sfârşit de an 5 zile la Ibiza ca să petreacă Anul nou acolo. Revelaţiile făcute luni de site-ul Mediapart, confirmate ulterior de Blanquer, survin în contextul în care epidemia de Covid şi măsurile pentru a-i face faţă perturbă serios sistemul educaţional din Franţa.

Scandalul a plecat de la faptul că Jean-Michel Blanquer a acordat un interviu, prin telefon, ziarului Le Parisien – interviu în care anunţa noul protocol sanitar pentru elevi – pe întâi ianuarie, zi în care ministrul Educaţiei mai era în vacanţă la Ibiza, destinaţie cunoscută pentru viaţa nocturnă dezmăţată. Trei zile mai târziu, elevii francezi reveneau pe băncile şcolilor fiind supuşi unui controversat protocol sanitar care avea să fie modificat de trei ori în săptămâna care a urmat primele anunţuri. Nu e deci de mirare că sindicatele dar şi opoziţia de stânga de la Paris, de când s-a aflat de escapada ministrului la Ibiza, cer demisia acestuia denunţând «dispreţul, diletantismul şi iresponsabilitatea» de care a dat dovadă ministrul. Dreapta din opoziţie – formată în majoritate de partidul Republicanilor – se abţine pentru moment să-i ceară demisia lui Blanquer dar recunoaşte că «imaginea dată este foarte proastă». În tabăra puterii, a majorităţii, se strâng rândurile în jurul ministrului pus în cauză chiar dacă atitudinea acestuia poate i-a suprins pe unii şi exasperat pe alţii. «Jean-Michel Blanquer a respectat consemnele guvernamentale – adică a fost la mai puţin de 2 ore de avion de Paris – iar plecarea sa nu a împiedicat bunul mers al lucrurilor» a estimat Jean Castex, premierul Franţei.

In faţa parlamentarilor şi apoi în cursul unui interviu acordat canalului TF1, Jean-Michel Blanquer a încercat să se justifice, ba chiar să-şi facă un început de mea culpa. «Regret simbolistica destinaţiei mele; probabil că ar fi trebuit să aleg un alt loc de vacanţă» a spus respectivul. Blanquer şi-a apărat însă dreptul de a avea câteva zile de vacanţă după un an istovitor chiar dacă a recunoscut că «poate am făcut un pic o greşeală dar nu am ratat nicio şedinţă din cauza vacanţei mele. E culmea să fiu tocmai eu pus pe banca acuzaţilor, eu care lucrez 7 zile din 7» a spus ministrul pe platoul confraţilor de la TF1.

Comentatorii nu au scăpat nici ei ocazia de a-l încolţi pe Blanquer. «A anunţa veşti proaste – în speţă, un nou protocol sanitar în şcoli care s-a dovedit inaplicabil – stând cu picioarele în nisip, este dezastros pe plan simbolic» notează colegii francezi de la RFI. «Într-o ţară busculată de o criză sanitară interminabilă, orice greşeală de gust nu se iartă» scrie de partea sa Le Monde. Colegul editorialist de la Figaro constată că «în cazul de faţă, simbolul – vacanţă la Ibiza – are rol de armă de distrugere în masă. Orice explicaţie sau justificare devine inoperantă, nu lasă nicio şansă distanţării sau nuanţei» mai scrie ziarul conservator.

Rămâne de văzut dacă Jean-Michel Blanquer, recordman de longevitate în postul de ministru al Educaţiei, îşi va pierde sau nu locul. Cert este că cu 80 de zile înaintea primului tur al prezidenţialelor la care preşedintele Emmanuel Macron se va reprezenta probabil pentru un al doilea mandat, executivul de la Paris nu avea nevoie de acest «Ibizagate» cum a fost poreclită noua polemică. Anturajul liderului de la Elysée insistă pe bilanţul, pe aportul esenţial adus de Blanquer reformelor din sistemul educaţional în ultimii 5 ani de zile dar mai ales de 2 ani încoace, de când a început criza sanitară, perioadă în care şcolile au funcţionat totuşi în ţară, lucru demn de semnalat. Cu alte cuvinte, cum notează Le Monde, «orice demitere a lui Blanquer, la ora actuală este exclusă. De aceea executivul insistă mai mult pe drept – pe reguli, care au fost respectate – decât pe morală».

 
«Ibizagate», polemica în care este implicat ministrul francez al Educaţiei