Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron la Parlamentul de la Strasbourg: este necesară o nouă ordine în materie de securitate şi stabilitate

macron.jpg

Emmanuel Macron în faţa Parlementului european în cursul unei precedente alocuţiuni, pe 17 ianuarie.
Emmanuel Macron în faţa Parlementului european în cursul unei precedente alocuţiuni, pe 17 ianuarie.
Sursa imaginii: 
AP - Jean-Francois Badias

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pronunţat miercuri 19 ianuarie un discurs de 20 de minute în faţa parlamentarilor europeni de la Strasbourg pentru a expune priorităţile preşedinţiei franceze a Uniunii Europene. Şeful statului francez a răspuns apoi unor întrebări puse de deputaţi iar unii dintre ei, mai ales francezi, l-au criticat vehement reproşîndu-i lipsa de iniţiativă în mai multe domenii, cum ar fi protecţia mediului înconjurător.

Încă o dată preşedintele Emmanuel Macron s-a poziţionat ca un european convins doritor să consolideze casa comună europeană, să-i confere mai multă prestanţă şi forţă pe plan internaţional, şi mai multă coerenţă şi bunăstare în interior. Unii comentatori din Franţa au văzut în această intervenţie a lui Emmanuel Macron şi un moment electoral, mai precis un fel de anunţ deghizat al intenţiei sale de a se prezenta pentru un al doilea mandat la prezidenţialele franceze din primăvara acestui an.

În privinţa Europei şeful statului francez are numeroase propuneri. El doreşte, în primul rînd, să reactualizeze Carta drepturilor fundamentale şi să introducă în acest corp de reguli şi de valori dreptul la avort şi protecţia mediului înconjurător. Evocînd dreptul la avort Emmanuel Macron îşi exprimă dezacordul cu persoana care asigură în prezent preşedinţia Parlamentului de la Strasbourg, este vorba de malteza Roberta Metsola. Ea se opune dreptului la avort, aceasta fiind de altfel şi politica ţării sale, Malta.

„În săptămînile viitoare trebuie să reuşim să punem în aplicare propunerea de construire a unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate. Trebuie să construim această nouă ordine noi, europenii, şi apoi să o propunem aliaţilor noştri din Alianţa Atlantică şi în cadrul negocierilor cu Rusia” a spus Emmanuel Macron. El sugerează astfel că urgenţa numărul unu este securitatea continentului şi mobilizarea sa în faţa ameninţării reprezentată de Rusia. Citez din nou din discursul său: „Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare a Europei noastre ca o putere susceptibilă să asigure pacea şi echilibrul, în special în raport cu Rusia.”

Şeful statului francez mai doreşte să iniţieze un nou parteneriat cu ţările africane în mai multe domenii cum ar fi investiţiile şi sănătatea, dar şi securitatea. În luna februarie preşedinţia franceză a Uniunii va organiza de altfel un summit Europa – Africa.

Emmanuel Macron şi-a întors privirile şi spre Balcani şi consideră că acestor ţări trebuie să li se dea o perspectivă sinceră de adeziune, şi că relaţia cu ele trebuie regîndită pentru a deveni mai „clară, mai lizibilă, mai voluntaristă”.

Emmanuel Macron nu a uitat nici de Marea Britanie, deşi ea nu mai face parte din Uniunea Europeană. „Europa şi Marea Britanie trebuie să se regăsească pe calea încrederii”, a spus şeful statului francez.

În discursul său Emmanuel Macron a evocat atît principii generale cît şi iniţiative concrete, cum ar fi introducerea unei taxe pe poluare la fronterele Europei, crearea unui salariu minim european sau reforma spaţiului Schengen pentru ca imigraţia clandestină să poată fi frînată cu mai mare eficienţă.

Pentru a rezuma, putem spune că preşedintele francez doreşte noi fundamente, mai solide şi mai coerente, pentru Europa, iar principalele şantiere în viitoarele şase luni vor fi democraţia, progresul şi pacea.

Istoria „se bîlbîe” uneori, a mai afirmat Emmanuel Macron referindu-se la unele forme de regres, de exemplu la faptul că regimurile autoritare au cîştigat teren în ultimii ani pe planetă.

Potrivit preşedintelui francez, Europa va fi confruntată în cursul acestui secol cu numeroase probleme de mare gravitate, două dintre ele fiind schimbările climaterice şi revoluţia numerică. Emmanuel Macron anunţă în consecinţă, tot pentru luna februarie, organizarea unui summit pentru protecţia oceanelor şi pentru apărarea biodiversităţii. Un alt proiect este crearea unei pieţe numerice unice în Europa.

Ca de obicei, Emmanuel Macron a introdus şi o notă lirică în discursul său şi a vorbit despre „capacitatea europenilor de a inventa un vis posibil, palpabil” pentru ca Europa să devă o „putere a viitorului”, care să se opună în acelaşi timp naţionalismului dar şi disoluţiei identităţilor.