Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă zi de grevă în şcolile franceze pentru a protesta contra haosului provocat de epidemia de Covid

greve.jpg

Manifestatie la Paris, 13 ianuarie 2022.
Manifestatie la Paris, 13 ianuarie 2022.
Sursa imaginii: 
Clément Mahoudeau, AFP

La apelul mai multor sindicate din învăţământ, şcolile franceze sunt din nou perturbate joi de o grevă a învăţătorilor şi profesorilor. Ca şi joia trecută, aceştia protestează contra haosului din clase ca urmare a protocolului sanitar impus pentru a combate epidemia de Covid. Protestele ar putea fi alimentate şi de noua polemică «Ibizagate» provocată de vacanţa ministrului Educaţiei pe insula din Baleare.

Ziua de grevă şi manifestaţii era să înceapă cu stângul. Într-o primă etapă, Prefectura de poliţie din Paris a anunţat că interzice manifestaţia prevăzută pe străzile capitalei. Motivul invocat: cererea făcută în acest sens de organizatori a sosit prea târziu la Prefectură, adică cu mai puţin de 72 de ore înainte de eveniment, contrar cu prevederile codului de securitate internă.

Scandalizate de acest refuz, sindicatele i-au scris miercuri premierului Jean Castex pentru a-i cere acestuia să intervină pe lângă prefectul Parisului. In urma acestei intervenţii, Prefectura le-a scris organizaţiilor sindicale spunându-le că «nu va împiedica derularea acestei manifestaţii». Didier Lallement, prefectul capitalei, insistă pe faptul că «nu a interzis manifestatia», doar că nu le-a putut înmâna organizatorilor avizul în scris întrucât cererea fusese făcută prea târziu. O întârziere datorată faptului că diversele organizaţii sindicale au mizat una pe alta că să depună respectiva cerere. «A nu elibera un aviz scris nu înseamnă însă că se interzice manifestaţia» precizează o sursă poliţienească citată de agenţia France Presse.

Precizăm că în Franţa, organizatorii unei manifestaţii interzise riscă 6 luni închisoare şi o amendă de 7.500 de euro. Participanţii riscă de partea lor o amendă de 135 de euro.

Obţinând în cele din urmă unda verde, străzile Parisului ar urma să se umple din nou de oameni pe măsură ce profesorii vor pleca din clase spre manifestaţie. O săptămână după prima mobilizare de acest gen a anului, protestatrii cer în continuare «răspunsuri forte pentru a face faţă haosului din şcoli ca urmare a crizei sanitare».

In urma puternicei mobilizări de joia trecută, Jean-Michel Blanquer, ministrul Educaţiei, a promis 5 milioane de măşti FFP2 pentru profesori şi angajarea provizorie a 3.300 de oameni care să-i înlocuiască pe profesorii şi învăţătorii bolnavi de Covid. Promisiuni care aparent nu au fost agreate de sindicate, motiv pentru care au lansat apelul la greva de acum …. în aşteptarea celei de joia viitoare care va afecta toate serviciile publice din Franţa.

In fine, nu este exclus ca polemica «Ibizagate» provocată de vacanţa de sfârşit de an a lui Blanquer pe insula din arhipelagul Baleare să aibă şi ea un impact asupra mobilizării corpului didactic.

 
O nouă zi de grevă în şcolile franceze pentru a protesta contra haosului provocat de epidemia de Covid