Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gershwin şi Bernstein pe noul disc al pianistei Mara Dobrescu împreună cu cvartetul „Face à Face” (Interviu)

capture.png

Elisa Humanes, Mara Dobrescu, Géraldine Dutroncy si Hélène Colombotti, cele 4 membre ale cvartetului "Face à Face" (de la stânga la dreapta).
Elisa Humanes, Mara Dobrescu, Géraldine Dutroncy si Hélène Colombotti, cele 4 membre ale cvartetului "Face à Face" (de la stânga la dreapta).
Sursa imaginii: 
Patrick Kedzia

A apărut în Franţa, la noua casă de discuri Scala Music, CD-ul „On the other side” al cvartetului „Face à Face”. Un cvartet format din două pianiste – Mara Dobrescu şi Géraldine Dutroncy – şi două percuţioniste – Elisa Humanes şi Hélène Colombotti. Cele 4 muziciene, pasionate de repertoriul modern şi contemporan, prezintă printre altele pe acest CD piese de George Gershwin şi dansurile simfonice din West Side Story, comedia muzicală compusă de Leonard Bernstein. In cele ce urmează vă propunem un interviu realizat de Vasile Damian cu cele două pianiste ale cvartetului, Mara Dobrescu şi Géraldine Dutroncy.

Mara DOBRESCU: „Cred că muzicienii se regăsesc între ei cu anumite idei. Eu vroiam de mult timp să cânt sonata pentru două piane şi două percuţii de Bartok. Intâlnind-o pe Géraldine Dutroncy, împreună cu cele două percuţioniste, aveam aceeaşi dorinţă comună de a cânta această lucare care este la geneza repertoriului pentru 2 piane şi 2 percuţii. Aşa s-a născut idea acestui cvartet”.

Vasile DAMIAN: Care este repertoriul Dvs. preferat, dacă există unul...?

M.D: „Desigur, repertoriul este mai restrâns decât pentru pian solo dar nouă ne place foarte mult să aducem în lumină noi creaţii. La baza acestui grup este colaborarea cu noi compozitori cât şi transcripţii pentru 2 piane şi percuţii pentru că suntem aproape un ansamblu orchestral. Ne-am gândit că această transcripţie a lucrării lui Bernstein West Side Story era foarte binevenită pentru primul nostru CD”.

V:D: CD-ul „On the other side” conţine 3 mari titluri, 3 mari compozitori: Leonard Bernstein, George Gershwin şi Alexandros Markeas. E o înregistrare realizată toamna trecută, la un festival...

M.D: „Da, este o înregistrare live ceea ce este un challenge suplimentar. Déjà când suntem într-o înregistrare, condiţiile sunt total diferite de cele ale unui concert. Este pariul acestui nou label, Scala Music, de a înregistra muzicieni în concerte live. Cred că nu există o dificultate mai mare decât aceea de a face un atac împreună între 2 piane şi 2 percuţii. Când ni s-a propus să înregistrăm live, ne-am uitat un pic una la alta şi ne-am întrebat dacă să acceptăm sau nu. Am acceptat, spre bucuria publicului, pentru că energia care se degajă în timpul unui concert este absolut de neînlocuit.

V.D: Spuneam, Bernstein este foarte prezent pe CD, ocupă aproape jumătate din disc cu West Side Story. E o muzică de actualitate pentru că CD-ul a apărut practic concomitent cu filmul lui Spielberg pe marile ecrane. Coincidenţă sau nu?

M.D: „Noi această lucrare o interpretăm de mai mult timp, de ani de zile, inclusiv în festivaluri unde ni s-a cerut expres s-o cântăm. Cred însă că discul a apărut acum şi nu în alt moment şi graţie acestei actualităţi cinematografice”.

V.D: CD-ul apare la o nouă casă de discuri, Scala Music. Cum s-a făcut apropierea?

M.D: „De fapt ei au venit spre noi şi ne-au propus să înregistrăm acest prim disc ceea ce este o mare onoare pentru cvartetul „Face à Face”. Ei au venit spre noi cu dorinţa de a înregistra în cadrul festivalului „Muse et piano” care are loc la Louvre-Lens, în nordul Franţei. In aceea seară am interpretat chiar de două ori programul discului!”

Am întrebat-o pe pianista Géraldine Dutroncy dacă aceste interpretări nu sunt foarte fizice. „Bineînţeles că sunt fizice. In Gershwin şi Bernstein, noi 4 înlocuim toată orchestra. Cu alte cuvinte, instrumentele de percuţie sunt repartizate între 2 percuţioniste iar noi două, pianistele, avem enorm de multe note de interpretat. Altfel spus, un concert cu cvartetul „Face à Face” cere multă energie dar este o energie care ne-o dă înapoi publicul, deci la sfârşitul concertului mai avem încă multă energie în noi” spune Géraldine Dutroncy.

O întreb pe pianista franceză cum se înţelege cu Mara Dobrescu şi cum se derulează ”coabitarea” celor două piane. „E foarte rar ca într-o formaţie atât de restrânsă cele două pianiste să se înţeleagă foarte bine. Asta pentru că două piane în acelaşi timp este un exerciţiu foarte particular care se poate transforma în coşmar cu anumiţi colegi. Cu Mara însă lucrurile se petrec foarte bine. Un astfel de cvartet este foarte special. Cel care la un moment dat devine „lider” depinde de situaţia muzicală dar întotdeauna este nevoie de un lider pentru că altfel nu ne-am putea înţelege în 4, mai ales cu 2 piane şi 2 percuţioniste” conchide Géraldine Dutroncy.

"On the other side", CD-ul cvartetului "Face à Face" scos de labelul Scala Music.
"On the other side", CD-ul cvartetului "Face à Face" scos de labelul Scala Music.
Sursa imaginii: 
Scala Music
 
Gershwin şi Bernstein pe noul disc al pianistei Mara Dobrescu împreună cu cvartetul „Face à Face” (Interviu)