Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA sunt pregătite, în cazul unui atac rusesc în Ucraina, să interzică exportul către Rusia de tehnologie americană

washington_a_anuntat_repatrierea_familiilor_de_diplomati_americani_aflati_in_post_in_ucraina_pe_fondul_unei_amenintari_privind_o_ofensiva_militara_ruseasca.jpg

Washington a anuntat repatrierea familiilor de diplomati americani aflati în post în Ucraina pe fondul unei amenintari privind o ofensiva militara ruseasca.
Washington a anuntat repatrierea familiilor de diplomati americani aflati în post în Ucraina pe fondul unei amenintari privind o ofensiva militara ruseasca.
Sursa imaginii: 
GLEB GARANICH/REUTERS

Forţe armate ruseşti au lansat marţi o serie de manevre militare, în Crimeea anexată, în apropiere de Ucraina. Sunt exerciţii la care participă 6.000 de militari, avioane de vânătoare şi bombardiere dar şi forţe navale, potrivit agenţiilor de presă ruseşti. Anunţul exerciţiilor intervine la doar câteva ore după ce Moscova a calificat drept «isterie» anunţul făcut de Washington că mobilizează mii de militari pentru a fi trimişi în regiune. Rusia acuză Statele Unite că nu fac altceva decât să «agite apele» în Ucraina. Între timp, ONU anunţă că este pregătit să intervină în cazul în care civili ar trebui evacuaţi din Ucraina.

Statele Unite sunt pregătite, în cazul unui atac rusesc în Ucraina, să interzică exportul către Rusia de tehnologie americană, anunţă un responsabil de la Casa Albă.

Acesta a explicat că, împreună cu aliaţii occidentali, sunt luate în calcul diverse opţiuni de control ale exporturilor ce ar putea avea un cuvânt de spus asupra ambiţiilor lui Vladimir Putin în cele mai diverse domenii ale economiei – de la inteligenţă artificială, computere cuantice şi până la domenii cheie: apărare şi sectorul aerospaţial.

În plus, Statele Unite şi europenii au decis măsuri pentru a proteja aprovizionarea cu gaz natural în Europa, în cazul în care Rusia va decide să închidă robinetul, a adăugat responsabilul de la Casa Albă.

Iar la acest capitol, el a atenţionat Moscova să nu mai “instrumentalizeze” vânzările de hidracarburi: “Rusia are, la fel de mult, nevoie de veniturile din gaz şi din petrol pe cât are nevoie Europa de energia rusească».

 

Rusia acuză Statele Unite că nu fac altceva decât să «agite apele» în Ucraina.

Kremlin denunţă faptul că mii de soldaţi americani au fost mobilizaţi pe fondul crizei din Ucraina şi acuză Washington că nu face altceva decât să «tensioneze suplimentar situatia».

Washington a plasat în alertă până la 8.500 de militari ce ar putea să facă parte din Forţa de Reacţie Rapidă a NATO, unitate din care fac parte aproximativ 40.000 de soldaţi. Până acum, nu a fost luată, însă, o decizie clară privind desfăşurarea acestor forţe.

În prezent, unitatea NATO se află sub comandament francez.

Occidentalii acuză Moscova că a desfăşurat mai bine de 100.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina, ameninţând cu invazia.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron a anunţat că îi va propune omologului rus, Vladimir Putin, o soluţie de diminuare a tensiunilor, “cu ocazia unei discutii ce va avea loc în următoarele zile”.

Autorităţile din Paris găzduiesc miercuri o serie de discuţii cu responsabili diplomatici din Germania, Rusia şi Ucraina.  

Franţa nu recomandă călătoriile în Ucraina dar, a decis să nu evacueze familiile diplomaţilor aflaţi acolo, aşa cum a decis Statele Unite.

Seful diplomaţiei europene, Josep Borell a cerut să nu fie “dramatizată” situaţia.

De partea americană, Joe Biden intenţionează să interzică băncilor ruseşti să utilizeze dolarul, iar efectele se vor resimti asupra economiei.

De altfel, de la începutul anului, Bursa din Moscova şi cursul rublei au de suferit, din cauza acestor incertitudini.

 

Guvernul lui Olaf Scholz este criticat de Ucraina şi de Statele Unite pentru refuzul său de a livra arme guvernului ucrainean.

Chiar şi opoziţia de la Berlin critică decizia noului cancelar de a nu ajuta Ucraina cu armament, contrar a ceea ce fac Statele Unite, Marea Britanie şi state baltice.

În Germania, publicaţia Die Welt a realizat un interviu cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba. Responsabilul s-a declarat decepţionat că faptul că Berlin refuză să livreze arme Ucrainei.

Pe Twitter, responsabilul ucrainean a acuzat Germania că „subminează unitatea” și îl „încurajează pe Vladimir Putin”, refuzând să trimită arme Kievului.

Iar cotidianul Bild, a publicat o tribună a primarului din Kiev în care Germania este acuzată că «nu acordă ajutor unor persoane aflate în pericol» şi a învinovăţit-o de «trădarea unor amici care se află într-o situaţie dramatică».

Creştin-democraţii germani sunt de acord să îi fie livrate arme Ucrainei şi i-au cerut lui Olaf Scholz să «se comporte ca un lider faţă de o ţară ameninţată cu invazia”. Nu la fel spuneau acum câteva luni, când încă erau la putere.

 

Ucraina anunţa marţi că a destrămat un grup ce acţiona la ordinul Moscovei şi care pregătea atacuri armate pentru a destabiliza ţara.

Grupul pregătea atacuri asupra unor infrastructuri, a anunţat, într-un comunicat, Serviciul ucrainean de Securitate, afirmând că grupul era coordonat de «serviciile speciale ruseşti».

 

Iar Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi anunţă că este pregătit să ajute Kievul dacă actuala criză va impune evacuarea unor civili.

Purtătorul de cuvânt al Comisariatului a făcut apel la calm şi a cerut tuturor actorilor implicaţi să facă cele necesare pentru a reduce tensiunile.

Reprezentantul organizaţiei susţine că este discutat cu partenerii Naţiunilor Unite un plan de urgenţă.