Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul Pegasus: Directorul executiv al grupului israelian NSO demisionează

site-ul_societatii_israeliene_nso_cea_care_a_creat_aplicatia_pegasus.jpg

Site-ul societătii israeliene NSO, cea care a creat aplicația Pegasus.
Site-ul societătii israeliene NSO, cea care a creat aplicația Pegasus.
Sursa imaginii: 
JOEL SAGET AFP

Grupul NSO este fabricantul aplicației Pegasus prin intermediul căreia au putut fi spionate o serie de personalități, responsabili de înalt rang ori lideri ai unor organizații pentru apărarea drepturilor omului.

Directorul executiv Asher Lévy preluase mandatul în 2020 iar acum își anunță demisia, la doar câteva zile după ce un cotidian economic israelian, Calcalist, scria că programul de spionaj Pegasus a fost utilizat de poliția israeliană, în afara cadrului legal, pentru a spiona diverși cetățeni israelieni.

 

Acum, aplicația Pegasus nu este interzisă în Israel, dar utilizarea ei se află sub incidența legii deoarece este nevoie de mandatul unui judecător pentru a putea fi utilizată legal. Poliția israeliană a încălcat protocolul legal pentru a-i puteq spiona pe opozanții politici ai fostului premier Benjamin Netanyahu, relatează Calcalist.

 

Justiția israeliană a demarat o anchetă în acest caz.  

 

În noiembrie, directorul general al grupului NSO, Isaac Benbenisti demisionase la doar câteva zile după nominalizarea sa. 

 

A fost momentul în care Departamentul american de Comerț a plasat grupul NSO pe lista neagră, a companiilor și organizațiilor care nu pot face afaceri cu entități americane, fără un permis special acordat de autoritățile Statelor Unite.

 

Practic, firma israeliană era acuzată de Departamentul american de Comerț că a acţionat "împotriva politicii externe şi a intereselor naţionale de securitate ale Statelor Unite", după cum relata The Guardian.

 

Autoritățile americane s-au justificat afirmând că doresc ”diminuarea tehnicilor ilegale de supraveghere» pe motiv că NSO a dezvoltat şi furnizat programe de spionaj pe care guverne străine le-au folosit ulterior "pentru a supraveghea președinți și oficiali guvernamentali, jurnalişti, oameni de afaceri, activişti, academicieni şi funcţionari din ambasade ».

 

Grupul NSO înregistrează în prezent, o datorie de 460 de milioane de dolari.