Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid Franţa: a 4-a doză de vaccin, sub semnul întrebării

vaccin.jpg

O infirmierà vaccineazà un pacient la Baule, februarie 2021.
O infirmierà vaccineazà un pacient la Baule, februarie 2021.
Sursa imaginii: 
Stephane Mahe/Reuters

In contextul în care a intrat în vigoare (luni) în Franţa paşaportul vaccinal, autorităţile sanitare au studiat ipoteza unui al doilea rapel vaccinal, echivalentul celei de-a 4-a doze. Răspunsul a venit de la Consiliul de orientare a strategiei vaccinale: „Pentru moment, ţinând cont de datele disponibile, nu preconizăm un al doilea rapel vaccinal” spune instanţa.

In ciuda puternicului val Omicron care bate de la o zi la alta recordurile de contaminări – 500.000 marţi, o premieră de la începutul pandemiei – autorităţile sanitare resping ipoteza unei a 4-a doze. Sunt exceptate de la această recomandare „persoanele grav imunodeprimate – circa 300.000 - pentru care, déjà de o vreme, s-a recomandat o a doua doză de rapel vaccinal”. Persoanele în vârstă sau cele cu comorbidităţi care au primit doza trei – „booster-ul” – în septembrie-octombrie nu vor beneficia însă de a 4-a doză.

Această din urmă populaţie este însă în centrul dezbaterilor întrucât în rândul ei s-ar putea dezvolta formele grave. E şi motivul pentru care, la începutul vaccinării, acum mai bine de un an, aceşti oameni în vârstă sau prezentând riscuri au fost primii pe listă. Cum notează însă ziarul Le Monde, „acest privilegiu s-a transformat acum în handicap. In paralel cu apariţia variantei Omicron, la sfârşitul lui decembrie, această populaţie fragilă începea déjà să-şi piardă treptat anticorpii câştigaţi cu a treia doză. De aceea ţări precum Israel, Danemarca, Spania sau Chile au permis o injecţie suplimentară”.

Intrebarea pe care şi-o pune lumea este de ce instanţa consultativă din Franţa nu şi-a dat şi ea unda verde acestui al 4-lea vaccin. Ştiind că nu este vorba de o posibilă aglomerare a centrelor de vaccinare, răspunsul este altundeva. In primul rând, Consiliul de orientare a strategiei vaccinale a observat, pe baza unor studii franceze dar şi britanice, că protecţia contra formelor grave nu scade cu timpul chiar dacă protecţia contra infectării diminuează. E şi motivul pentru care Marea Britanie, ca şi Franţa, a exclus momentan orice injecţie suplimentară.

Apoi, Consiliul e de părere că „a doua doză de rapel nu ar aduce un beneficiu individual semnificativ. Cert, nivelul de anticorpi creşte dar cu ce intensitate reală, cu ce efecte asupra formelor grave şi pentru câtă vreme, nu ştim nimic. Deci nu aşteptăm miracole de la doza 4 spune profesorul Alain Fischer, preşedintele Consiliul de orientare a strategiei vaccinale, citat de Le Monde.

Pe lângă argumentele medico-sanitare, instanţa avansează şi unul politic pentru a refuza al doilea rapel. „Instaurarea unui al doilea rapel ar putea genera un efect contra-productiv asupra continuării actualei campanii vaccinale. Intr-adevăr, o astfel de măsură ar putea fi interpretată ca un semnal al ineficienţei vaccinurilor şi deci ar putea induce o dezangajare a populaţiei vizavi de vaccinare” avertizează Consiliul de orientare a strategiei vaccinale.

 
Covid Franţa: a 4-a doză de vaccin, sub semnul întrebării