Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza din Ucraina: Washington se așteaptă la un atac rus iminent

secretarul_american_de_stat_antony_blinken_anunta_ca_va_livra_armament_ucrainei._aici_se_poate_vedea_interiorul_unei_baze_us_air_force_21_ianuarie_2022._.jpg

Secretarul american de Stat, Antony Blinken anunță că va livra armament Ucrainei. Aici se poate vedea interiorul unei baze US Air Force, 21 ianuarie 2022.
Secretarul american de Stat, Antony Blinken anunță că va livra armament Ucrainei. Aici se poate vedea interiorul unei baze US Air Force, 21 ianuarie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP

Negociatori ruși, ucraineni, francezi și germani s-au reunit miercuri la Paris pentru a încerca să găsească modalitatea de a diminua tensiunile dintre Moscova și Kiev. Între timp, Statele Unite au furnizat un răspuns scris Rusiei în chestiunea Ucrainei iar poziția Washingtonului nu a mișcat o iotă. Mai mult, acum este scrisă negru pe alb. Scrisoarea a fost remisă de ambasadorul Statelor Unite la Moscova către Ministerul rus de Externe. Washington reafirmă determinarea sa de a ”menține și apăra integritatea teritorială a Ucrainei”.

La Paris, administrația prezidențială consideră că ”este foarte încurajator că Rusia a acceptat să intre în acest format diplomatic”.

 

Vineri, o discuție va avea loc între președintele Emmanuel Macron și omologul rus, Vladimir Putin.

 

Palatul Elysée menționează că își dorește o calmare a situației dar, pentru aceasta este nevoie de ”dialog”.

 

În același timp, Washington susține că se așteaptă la un atac rus contra Ucrainei în următoarele 3 săptămâni. 

 

«Totul indică faptul că președintele Vladimir Putin va utiliza forța militară, la un moment dat, poate între sfârșitul lui ianuarie și mijlocul lui februarie”, a precizat vice-secretarul american de Stat, Wendy Sherman. 

 

Acesta ia în calcul faptul că președintele Vladimir Putin va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din China, pe 4 februarie iar o eventuală intervenție militară în Ucraina ar putea să fie întârziată pentru a nu-l ofensa pe liderul de la Beijing, Xi Jinping.

 

Ambasada americană la Kiev a cerut cetățenilor americani care încă se regăsesc în Ucraina să părăsească această țară cât mai repede, pe fondul amenințării ”ridicate” a unei invazii rusești. 

 

Statele Unite ceruse evacuarea unor diplomați și a familiilor lor, înainte ca Marea Britanie și Canada să fi cerut acest lucru. 

 

La Paris, chestiunea eventualelor sancțiuni a fost abordată cu parteneri europeni și americani, a precizat administrația prezidențială franceză adăugând că ”eventualele sancțiuni nu ar trebui să creeze un efect de bumerang - sancțiunile nu trebuie să fie esența răspunsului”, consideră Palatul Elysée.

 

Și tot miercuri, Statele Unite au răspuns, oficial, Rusiei, prin intermediul unei scrisori mult așteptate.

 

Scrisoarea reafirmă faptul că Statele Unite apără ideea că NATO își menține ușa deschisă spre noi membri. În ceea ce privește cererea Moscovei ca NATO să se retragă din Estul Europei, Statele Unite anunță că își mențin prezența în România, Bulgaria și state baltice. Administrația americană explică faptul că pozția sa, privind tensiunile în curs, au fost coordonate cu aliații și cu partenerii. 

 

Secretarul american de Stat, Antony Blinken susține că scrisoarea oferă, în continuare, o cale diplomatică serioasă, dacă Rusia o dorește și că este pregătit pentru noi discuții ”în zilele ce vin” cu omologul rus, Serghei Lavrov. 

 

Guvernul american propune relansarea negocierilor în ceea ce privește controlul armamentului, în special al rachetelor și ale armelor nucleare staționate în Europa. Apoi, evocă și ”posibilitatea luării unor măsuri pentru ameliorarea încrederii în privința exercițiilor militare și a menevrelor din Europa”. 

 

Secretarul american de Stat susține că livrările de armament către Ucraina vor continua, în zilele ce vin, atât din partea Statelor Unite cât și din partea statelor europene. Cehia a anunțat miercuri că trimite 4.000 de proiectile de artilerie, Ucrainei, în zilele următoare.