Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza din Ucraina: Rusia regretă refuzul Statelor Unite de a limita lărgirea NATO

aproape_40_din_importurile_europene_de_gaz_provin_din_rusia._.jpg

Aproape 40% din importurile europene de gaz provin din Rusia.
Aproape 40% din importurile europene de gaz provin din Rusia.
Sursa imaginii: 
REUTERS - Maxim Shemetov

Schimburi au loc pe fondul unor tensiuni extreme, la frontiera ruso-ucraineană. Washington vorbește de un ”posibil atac iminent” al Rusiei. 

Rusia ia act de poziția americană. Joi, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov și-a exprimat regretul că Washington nu a oferit un ”răspuns pozitiv” la principala cerere a Moscovei - și anume de a bloca lărgirea NATO în cazul Ucrainei.

 

Serghei Lavrov susține că studiază răspunsul oferit de americani și notează că, există totuși în reacția Statelor Unite ”speranța că poate fi demarată o conversație serioasă pe chestiuni secundare”. 

Iar aici, Guvernul american propune relansarea negocierilor în ceea ce privește controlul armamentului, în special al rachetelor și ale armelor nucleare staționate în Europa. Apoi, evocă și ”posibilitatea luării unor măsuri pentru ameliorarea încrederii în privința eventualelor exerciții militare și a menevrelor din Europa”. 

 

Miercuri, ambasadorul american la Moscova a remis o scrisoare Ministerului rus de Externe explicând că Statele Unite ”sunt determinate să mențină și să apere suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. Detalii privind conținutul scrisorii au fost oferite de șeful dilomației americane, Antony Blinken. 

 

Scrisoarea sublinia faptul că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO și a oferit Rusiei ”o cale diplomatică serioasă, de discuții, dacă dorește”. 

 

Schimburile au loc pe fondul tensiunilor extreme care se înregistrează la frontiera ruso-ucraineană. Washington susține că se așteaptă la un posibil atac iminent al forțelor rusești în Ucraina. Moscova a comasat zeci de mii de soldați la frontiera ucraineană. 

 

Rusia dezminte orice eventuală invazie și susține că se simte amenințată de extinderea NATO și de susținerea politică și militară oferită de occidentali Ucrainei vecine. 

 

Moscova a atenționat deja, înainte de acest răspuns oficial al americanilor, că respingerea cererilor sale ar putea duce la represalii, asta și după ce occidentalii au vorbit despre ”sancțiuni fără precedent” ce ar putea fi luate în cazul unei invazii rusești. 

 

În tot acest timp, Rusia se bucură de susținerea explicită a Chinei. Joi, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a apărat ”preocupările rezonabile” ale Rusiei pentru securitatea sa, în cadrul unei discuții telefonice cu omologul american, Antony Blinken.

 

Franța, speră să găsească soluția diplomatică la întreaga criză iar vineri președintele Emmanuel Macron va avea o discuție cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Miercuri, la Paris s-au întâlnit negociatori ruși, ucrainieni și franco-germani.  Autoritățile de la Paris au salutat ”semnalul bun” și angajamentul rușilor, pentru că au acceptat să participe la discuții privind situația din Ucraina.