Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidențiale Franța 2022: Stânga în ceață chiar și după Primarele Populare

castigatoarea_primarelor_populare_christiane_taubira_pe_30_ianuarie_2022_la_paris.

Castigatoarea Primarelor populare, Christiane Taubira, pe 30 ianuarie 2022, la Paris.
Castigatoarea Primarelor populare, Christiane Taubira, pe 30 ianuarie 2022, la Paris.
Sursa imaginii: 
© Thomas Coex, AFP

Candidata la alegerile prezidențiale Christiane Taubira a fost declarată câștigătoara Primarelor populare. Este vorba de alegeri consultative ce au avut ca scop identificarea celui mai bun candidat pentru stânga, la alegerile prezidenţiale. Este o iniţiativă cetăţenească ce s-a derulat, timp de 4 zile, prin intermediul unei platforme on-line. Christiane Taubira a ajuns în fruntea clasamentului înainte de ecologistul Yannick Jadot și de Jean-Luc Mélenchon de la France Insoumise. Iar socialista Anne Hidalgo, primărița Parisului, s-a clasat pe poziția a 5-a. În total, aproximativ 400.000 de alegători (84 %) au participat la votul ce s-a derulat timp de 4 zile. Dar, presa franceză observă că restul candidaților de stânga pentru Palatul Elysée nu au nici cea mai mică intenție să facă front comun cu ea, așa cum a cerut Taubira dar și cum este ideea votului. 

Publicația Libération atenționează asupra faptului că aproape 400.000 de francezi s-au mobilizat pentru a desemna cea mai aptă persoană pentru a reprezenta stânga la alegerile prezidențiale din aprilie. Nu este o cifră deloc mică…dar inițiativa a fost lansată prea târziu, consideră publicația, pe motiv că ”dezacordurile dintre candidații oficiali sunt deja prea mari”. Motiv pentru care, Libération se întreabă: ”și atunci? Este condamnată stânga la un suicid electoral? Zilele care vor veni o vor demonstra”.

 

Iar jurnaliștii de la Le Figaro vorbesc despre o risipă: ”cronica unei risipe anunțate” și explică: ”organizatorii acestui vot, au făcut pariul că scrutinul va determina candidații deja lansați în campania electorală să poarte responsabilitatea acestei fragmentări a stângii. Poate, un lejer efect se va traduce ulterior în sondaje. Dar nu destul, nu într-atât încât Christiane Taubira să devină soluția magică la problemele stângii”. Care, s-a trezit luni, la fel de divizată, conchide publicația. 

 

În orice caz, scrie Le Parisien, ”Christiane Taubira va contacta candidații de stânga pentru a încerca să mai diminueze din confuzia acestei tabere politice”. 

 

Așadar, victoria lui Christiane Taubira nu rezolvă cu nimic problemele stângii franceze, care rămâne la fel de divizată, cu câteva luni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. 

Publicația Le Monde scrie că, practic, partidele sunt prea slabe pentru a impune un lider care ar putea să unească stânga. 

 

De altfel, dacă luăm fiecare candidat de stânga, niciunul dintre ei nu va trece de pragul de 10 % din intențiile de vot.

Împreună, ar face, cu greu, undeva la 25%. 

 

Le Monde care este de părere că ”stânga franceză nu înțelege că nu ajunge să reprezinte radicalitatea. Stânga franceză trebuie să asigure francezii că are capacitatea de a-și asuma puterea, după ce, în 2012 și în 2017 credibilitatea ei a fost pusă sub semnul întrebării iar acum, este departe de a fi restabilită”.