Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza din Ucraina: Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat, din nou, la telefon

presedintele_rusiei_vladimir_putin_si_liderul_de_la_palatul_elysee_emmanuel_macron_au_avut_o_noua_discutie_pe_tema_crizei_ucrainene_a_doua_discutie_in_4_zile.jpg

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin și liderul de la Palatul Elysée, Emmanuel Macron au avut o noua discutie pe tema crizei ucrainene, a doua discutie în 4 zile.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin și liderul de la Palatul Elysée, Emmanuel Macron au avut o noua discutie pe tema crizei ucrainene, a doua discutie în 4 zile.
Sursa imaginii: 
POOL New / REUTERS

În Consiliul de Securitate, ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Washington că dorește să «creeze isterie» și să «păcălească occidentul» utilizându-se de «acuzații nefondate».

 

Ambasadoarea Statelor Unite pe lângă Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, i-a răspuns că desfășurarea a mai bine de 100.000 de militari ruși la frontiera comună cu Ucraina impune o dezbatere în cadrul ONU deoarece ”acest dispozitiv militar amenință securitatea internațională”. 

 

Ambasadorul Rusiei, Vasili Nebenzia și omologul belarus, Valentin Ribakov susțin că este vorba de ”exerciții militare comune” ce vor avea loc în februarie.

 

Ambasadoarea Statelor Unite, Linda Thomas-Greenfield a precizat că are dovezi că Rusia are intenția de a-și mări prezența militară în Belarus, în apropiere de granița cu Ucraina, cu peste 30.000 de militari, în următoarele zile. Ea a atenționat că acești militari se vor afla la mai puțin de 2 ore de Kiev. În plus, Rusia a comasat deja 5.000 de soldați în Belarus, inclusiv forțe speciale, rachete și baterii antiaeriene.

 

«Dacă Rusia va ataca Ucraina, Rusia va porta întreaga responsabilitate și va trebui să suporte consecințe rapide și severe”, a atenționat președintele Statelor Unite, Joe Biden într-un comunicat.

 

Ambasadorul Ucrainei la ONU a cerut, la rândul său, ca țara sa să nu fie ”intimidată” cu mișcări de trupe. 

 

Între timp, președintele Rusiei și cel al Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat situația la telefon, pentru a doua oară în 4 zile, după cum a anunțat Kremlinul, într-un comunicat.

Marți urmează ca miniștri de Externe din Rusia și Statele Unite, Serghei Lavrov și Antony Blinken să discute, de asemenea, la telefon. 

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute situația din Ucraina pe 17 februarie, cu ocazia unei reuniuni consacrate acordurilor de la Minsk. 

 

Si tot luni, șefa diplomației britanice, Liz Truss, a anunțat o nouă legislație pentru a înăspri regimul sancțiunilor ce ar putea fi utilizate în cazul în care Rusia va ataca Ucraina. 

 

Iar Statele Unite au pregătit ”dispozitive de sancțiuni specifice împotriva membrilor de elită ruși și a familiilor lor”, dacă Rusia va invada Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki. 

 

Marea Britanie i-a cerut luni președintelui rus Vladimir Putin să se retragă de la granița cu Ucraina, avertizând că orice incursiune ar declanșa sancțiuni împotriva companiilor și persoanelor care au legături strânse cu Kremlinul. 

 

De la destrămarea Uniunii Sovietice, Londra concentrează averi uriașe din fostele republici sovietice.

 

Oponenții lui Putin au cerut în mod repetat Occidentului să fie mai dur cu banii oligarhilor ruși care continuă să-și etaleze averea în cele mai luxoase destinații ale Europei, observă Reuters. 

 

Ucraina a salutat inițiativa Marii Britanii cu privire la sancțiuni, sperând că va descuraja Kremlinul.

 

„Când demnitarii ruși își vor dea seama că este vorba despre bunurile, imobilele și banii lor din străinătate, se vor mai răci mințile înfierbântate de la Kremlin”, a spus ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

 

Ce observă Reuters este că spre deosebire de SUA, Marea Britanie și Franța au adoptat, până acum cel puțin, o linie mai degrabă blândă față de elita de la Kremlin.

 

Un exemplu este, sancționarea în 2014, de către Statele Unite a lui Igor Sechin, președintele director-general al Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia. UE și Marea Britanie nu l-au sancționat pe Sechin, unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia lui Putin.

 

Ministrul de Externe francez și cel german dar și premierul Poloniei vor efectua o vizită, săptămâna aceasta, la Kiev. 

 

Ministrul Apărării din Canada a ajuns duminică la Kiev unde a anunțat că va comasa trupe în vestul Ucrainei iar personalul neesențial din Ambasada de la Kiev va fi repatriat.