
Special Paris
Prezidenţiale Franţa: 1.400 de cercetători lansează un apel pentru ca problemele de mediu să fie abordate de candidaţi
appel.jpg

Apelul lansat de grupul de cercetători se adresează candidaţilor la prezidenţiale dar şi jurnaliştilor. „Complexitatea subiectelor sau caracterul lor anxiogen sunt adesea scuzele avansate pentru a justifica „tăcerea” presei în acest dosar” scriu semnatarii tribunei de pe site-ul France Info.
În ciuda faptul că importanţa chestiunilor climaterice şi de mediu este unanim recunoscută, subiectul a fost prea puţin abordat de politicieni în cursul recentelor interviuri sau dezbateri. Asta în contextul în care există chiar şi un candidat ecologist – Yannick Jadot – la şefia statului. „Pentru ca cetăţenii să se poată decide pe cine aleg, candidaţii şi candidatele la prezidenţiale trebuie să se poată exprima, deci trebuie să li se pună întrebări pe aceste subiecte. Se multiplică, din păcate, discursuri ale inacţiunii” deplâng semnatarii. Ori, ţinând cont de promisiunile din Acordul de la Paris, viitorul preşedinte francez – şi nu doar el – va trebui să ia decizii esenţiale în acest domeniu.
„Sfidările care ne aşteaptă includ diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră dar şi prezervarea speciilor. Se referă de asemenea la natură şi ritmul adaptării, la justa repartizare a riscurilor şi a eforturilor, la solidaritatea între generaţii sau teritorii” se mai poate citi în apelul oamenilor de ştiinţă.
Printre cele 1.400 de nume care semnează textul, se află cel puţin şi o cercetătoare de origine română. Mihaela Gulea este chimistă de formaţie, cercetătoare la Universitatea din Strasbourg, Facultatea de Farmacie.
In cele ce urmează vă propun să o o ascultăm pe Amy Dahan, matematiciană şi cercetătoare la CNRS – Centrul naţional de cercetări ştiinţifice – intervievată de colegii francezi. In opinia ei „mizele ecologice – biodiversitate, climă, poluare, şamd. – sunt tot mai importante pentru populaţia Franţei. O ţară în care circa o treime din locuitori au fost afectaţi de valuri de căldură, de furtuni sau de viituri şi care sunt preocupaţi de felul în care vor evolua lucrurile”.
Matematiciana franceză continuă prin a deplânge faptul că „dezbaterea despre mizele ecologice şi viitorul Franţei este adesea redusă la întrebări de genul sunteţi „pentru sau contra energiei nucleare” sau „pentru sau contra eolienelor” ori problematica nu se poate reduce doar la asta! Toate pericolele care ne aşteaptă, mizele pentru tinerele generaţii, cine va plăti – pentru că va fi nevoie de nişte investiţii – sunt tot atâtea alte întrebări care merită abordate”.
In finalul interviului acordat colegilor francezi de la RFI, Amy Dahan, semnatară a apelului către candidaţii la preşedinţia franceză, se întreabă retoric: „Dacă francezii nu sunt deloc confruntaţi cu aceste chestiuni, dacă nu au niciun cuvânt de spus, cum putem considera că o democraţie funcţionează bine în faţa unor astfel de pericole pe care locuitorii şi populaţia nu le poate arbitra?”