
Special Paris
Covid-19: După exemplul canadian, noi convoaie ale libertății sunt organizate în Europa
zeci_de_camionagii_au_legat_vancouver_de_ottawa_pentru_a_protesta_impotriva_restrictiilor_sanitare_si_a_obligatiei_vaccinale_pentru_a_putea_traversa_frontiera_in_statele_unite._.jpg

Convoiul Libertății a legat Vancouver de Ottawa iar pe drum s-au alăturat alți și alți camionagii ce refuză obligația vaccinală. De la mijlocul lui ianuarie, Canada și Statele Unite obligă șoferii de tiruri să fie vaccinați anti-Covid pentru a putea traversa frontiera.
Sâmbătă, la Ottawa, mii de persoane au contestat în stradă măsurile sanitare decise de Guvernul canadian. Sute de camioane au putut fi văzute la manifestație.
Serviciile de securitate ale premierului Justin Trudeau au fost alertate și au fost nevoite să îl deplaseze pe șeful Executivului, la fel ca și pe familia sa, într-un loc ținut secret. Ulterior, Justin Trudeau a anunțat, prin intermediul unui video, că este pozitiv la Covid dar că va continua să lucreze de acasă pentru a respecta restricțiile sanitare.
Camionagii au primit susținerea a importanți politicieni canadieni, conservatori în mare parte dar și a fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump precum și a celui mai bogat om al planetei, Elon Musk.
Acum, protestul a dat naștere, cum altfel, la tot felul de informații ce nu sunt deloc reale.
Spre exemplu, numărul total de camioane canadiene ce au participat la protest este greu de estimai deoarece unele au traversant doar o anumită porțiune din traseu.
Pe Facebook și pe Twitter, susținători ai camionagiilor canadieni, au afirmat că mii de tiruri au fost prezente iar unii au avansat cifra de 50.000 de camioane prezente și că recordul ar fi fost omologat de Guinness Book of Records.
Bineînțeles, cifra este contestată.
Autoritățile din Kingston (Ontario), pe unde a trecut Convoiul Libertății, a contabilizat 104 semiremorci, 17 camioane, 430 de autoturisme și 6 camping-caruri.
La Ottawa, jurnaliști și polițiști au numărat 230 de camioane, 725 de autoturisme personale și aproximativ 2.000 de pietoni.
Iar Guinness Book scrie că cea mai mare defilare de camioane, compusă din 480 de vehicule, a fost realizată în Egipt, pe 20 noiembrie 2020. Lungimea totală a convoiului a fost atunci, de 7,5 kilometri.
Acum, inițiativa canadiană a dat idei anti-vacciniștilor din Europa, care, au început deja să se organizeze pentru a pune în mișcare Convoiul Libertății, cu destinația Bruxelles.
De la sfârșitul săptămânii, #Convoiullibertății este foarte utilizat pe rețelele de socializare iar mai multe mișcări de protest au luat naștere. Pe Facebook, grupul francez, intitulat Convoiul Libertății a adunat deja mai bine de 100.000 de persoane, de la crearea sa, pe 26 ianuarie.
Scenariul amintește de cel urmat de Vestele Galbene.
Un canal Telegram a fost creat iar ”Freedom Convoy deschide calea” la un protest masiv, european, prin care, camionagii din cele mai îndepărtate țări europene sunt invitați să se pregătească de … drum. Destinația este Bruxelles. Când? Pe 14 februarie.
Până atunci, în Franța, primele convoaie vor pleca pe 9 februarie, din Nisa, Perpignan și Bayonne - cu destinația Paris.
Pe 10 februarie se va pleca, în camioane, din Brest și din Quimper - tot spre Paris.
Iar pe 11 februarie, alți camionagii vor pleca spre Paris din Strasbourg și din Lille. Pe Facebook aceste grupuri susțin că doresc să ”își recupereze libertatea, un acces necondiționat la îngrijiri medicale, la cultură și la educație”.