Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid Franţa: Câţi şi cine sunt cei încă nevaccinaţi?

covid.jpg

Incepând de azi, purtatul màstii în exterior nu mai este obligatoriu în Franta.
Incepând de azi, purtatul màstii în exterior nu mai este obligatoriu în Franta.
Sursa imaginii: 
Violeta Santos Moura, Reuters

In contextul în care valul 5 de Covid – provocat de varianta Omicron – începe să scadă în Franţa, autorităţile au decis relaxarea unor restricţii sanitare începând de azi. Astfel, masca nu mai este obligatorie în exterior iar limitele de persoane acceptate în locuri publice – cinema, teatre, stadioane, etc. – au fost ridicate. Guvernul de la Paris şi-a permis să renunţe la o parte din restricţii – altele vor fi abandonate peste 2 săptămâni – şi pentru că de curând a intrat în vigoare în Franţa paşaportul vaccinal, document fără de care nu poţi intra într-o serie de locuri publice sau în transporturile inter-regionale – trenuri şi avioane. Cine sunt cei care încă nu s-au vaccinat?

La ora actuală, 94% din populaţia eligibilă a Franţei – 58 de milioane de persoane de peste 12 ani – este vaccinată anti-Covid. Semn că strategia executivului «vaccinare, vaccinare, vaccinare» a dat roade. Cu toate acestea, mai sunt circa 4 milioane de francezi care încă nu şi-au primit nici măcar prima doză de ser. O populaţie minoritară căreia preşedintele Emmanuel Macron i-a promis nu demult că-i «va face zile fripte până la capăt». Impunerea paşaportului vaccinal – schema completă de vaccinare – pentru a putea merge la film, teatru, la o cafenea sau cu trenul şi avionul în provincie – face parte din această strategie de hărţuire a celor nevaccinaţi.

Cine sunt însă cei care din diverse motive – convingere personală, lipsă de informaţii sau teamă – nu s-au vaccinat încă? Intrebarea şi-o pune multă lume, inclusiv confraţii noştri de la Figaro care publică o amplă şi detaliată «fotografie» a acestei populaţii încă neimunizate contra coronavirusului.

Disparităţile sunt mai întâi vizibile pe tranşe de vârstă. Astfel, 10% din cei de peste 80 de ani – oameni aşadar extrem de fragili – nu sunt încă vaccinaţi. E vorba de o populaţie de aproape o jumătate de million de persoane în sânul căreia vaccinarea progresează extrem de lent. Guvernul francez mizează pe acţiuni ţintite, pe mersul acasă la respectivii pentru a-i imuniza. Nici în casele de bătrâni campania de vaccinare nu este încă terminată, circa 5-6% dintre rezidenţi fiind mai departe neimunizaţi.

La capătul opus, tot 10 procente dintre minorii eligibili la vaccinare – cu vârstele între 12 şi 18 ani – nu au fost încă imunizaţi dar cazul lor este mai puţin dramatic întrucât ei nu fac forme grave de Covid.

De notat că în ciuda obligativităţii vaccinale la care sunt supuşi de mai multe luni, circa 6 procente dintre angajaţii caselor de bătrâni încă nu şi-au primit prima doză de ser, la fel ca şi 3% din personalul medico-sanitar liberal.

Cei cu studii superioare şi cu o situaţie financiară bună sunt mai puţin reticenţi faţă de vaccin

Potrivit casei de asigurări de sănătate, mai există 10 procente de nevaccinaţi printre cei afectaţi de comorbidităţi – maladii precum Sida, paraplegici sau cu scleroză în plăci. Ministerul sănătăţii trage semnalul de alarmă şi în direcţia bolnavilor psihici, a alcoolicilor şi a celor care se droghează, populaţii cu risc ridicat care însă sunt încă prea puţin vaccinate.

Disparităţi vaccinale se remarcă şi dacă privim harta Franţei. In timp ce mai tot litoralul vestic al ţării – cel de la Atlantic – este bine imunizat, sud-estul Franţei, insula Corsica dar şi departamentul Seine-Saint-Denis din periferia nordică a Parisului sunt mult în urmă cu vaccinarea.

Ziarul Le Figaro, pe baza unei anchete comandate de ministerul francez al Sănătăţii şi realizate de institutul BVA, notează diferenţe profil ale nevaccinaţilor în funcţie de nivelul lor de trai. Astfel, cei cu studii superioare şi cu o situaţie financiară bună sunt mai puţin reticenţi faţă de vaccin în timp ce persoanele fragile din punct de vedere financiar sunt mai puţin vaccinate.

In concluzie, se poate aşadar spune că persistă în Franţa la ora actuală un nucleu dur de nevaccinaţi care se reduce foarte puţin. Cum remarcă şi Le Figaro, «spre deosebire de anul trecut în vară când discursul preşedintelui Emmanuel Macron în care acesta anunţa intrarea în vigoare a paşaportului sanitar – certificatul verde – dopase puternic campania de vaccinare, de această dată, intrarea în vigoare a paşaportului vaccinal a relansat foarte puţin şi mai ales temporar doar ritmul vaccinărilor cu prima doză. Astfel, la mijlocul lui ianuarie se injectau zilnic 100.000 de doze de rapel dar doar 10.000 de prime injecţii». Drumul mai este aşadar lung pentru a-i imuniza pe cei 4 milioane de reticenţi.

 
Covid Franţa: Câţi şi cine sunt cei încă nevaccinaţi?