Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul organizaţiei Stat islamic, ucis de militarii americani

isis.jpg

Una din putinele fotografii ale lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi .
Una din putinele fotografii ale lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi .
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi „a fost eliminat de pe câmpul de luptă”, adică a fost ucis. Anunţul a fost făcut, prin comunicat de presă, de Joe Biden. Seful Casei albe precizează că liderul organizaţiei Stat islamic a murit noaptea trecută, în urma unei operaţiuni antiteroriste ale forţelor americane. „Toţi militarii americani au revenit teferi din operaţiune” a mai spus preşedintele SUA.

„Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi a murit într-o explozie pe care el însuşi a provocat-o. Bomba pe care a declanşat-o a ucis şi membri ai propriei sale familii, inclusiv femei şi copii” a indicat un înalt responsabil de la Casa albă citat de agenţiile de presă. De partea sa, Observatorul sirian al drepturilor omului, o asociaţie umanitară de la faţa locului, evocă un total de 13 morţi printre care 4 copii şi 3 femei.

Operaţiunea forţelor speciale americane contra liderului organizaţiei Stat islamic a avut loc în zorii zilei de joi, în regiunea Idleb din nord-vestul Siriei. Experţii afirmă că acolo s-ar ascunde mulţi şefi jihadişti. ONG-ul sirian citat mai înainte spune că într-o primă etapă, militarii americani au aterizat nu departe de de un lagăr de refugiaţi din localitatea Atmé după care au urmat ciocniri armate. Corespondentul agenţiei France Presse la faţa locului spune că în fapt în vizorul soldaţilor americani era o clădire de două etaje. „O parte din imobil a fost distrusă iar camerele de la parter erau însângerate” a mai precizat jurnalistul AFP.

Observatorul sirian al drepturilor omului a explicat de partea sa cum elicopterele americane au decolat de pe o bază militară din oraşul sirian Kobane cu majoritate kurdă, aflat nu departe de graniţa cu Turcia. Au luat parte la operaţiune şi Forţele democratice siriene, dominate de kurzi şi formate de americani.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, probabil născut în 1976 în Irak, era până acum autoproclamatul „calif” al organizaţiei jihadiste Stat islamic. Numele său sub care îl desemnăm este numele său de război, cel adevărat nefiind cunoscut momentan. Potrivit propagandei islamiste, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi ar fi fost un „veteran”, un „emir al războiului” şi o „figură eminentă a jihadului” care a combătut Occidentul.

Primă de 10 milioane de dolari pentru capturarea teroristului

Specialişti ai jihadismului citaţi de agenţia France Presse spun că liderul Daech a fost mai întâi ofiţer în armata lui Saddam Hussein şi absolvent al Universităţii de ştiinţe islamice din Mosul înainte de a intra în rândurile al-Qaida la terminarea celui de-al doilea război din Golf. Capturat în 2004, el va fi încarcerat în închisoarea americană Bucca, loc în care va face cunoştinţă cu al-Baghdadi, predecesorul său la şefia ISIS

Cert este însă că o parte din numele de război, „Qurashi” se referă la faptul că ar avea o legătură directă cu tribul omonim din care provenea profetul Mahomed. Legendă sau nu, această explicaţie i-ar fi conferit mai multă legitimitate ca şef al grupării ISIS.

Din iunie 2020, departamentul de stat american oferea o primă de 10 milioane de dolari pentru capturarea teroristului.

Reamintim că acum mai bine de doi ani, în octombrie 2019, un raid heliportat similar îl eliminase pe Abu Bakr al-Baghdadi, precedentul şef ISIS, în aceaşi zonă care este, în mare parte, controlată de jihadişti, în particular de cei din fosta ramură siriană a organizaţiei teroriste al-Qaida. Tot acolo sunt refugiaţi şi numeroşi rebeli sirieni. Din toate aceste motive, regiunea este adesea ţinta bombardamentelor, atât ale regimului sirian şi aliatului său rus, cât şi ale avioanelor coaliţiei internaţionale conduse de americani.

Intervenţia americană contra lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi survine la doar câteva zile după asaltul dat de Daesh contra unei închisori din regiunea Hassaké din care au evadat cu această ocazie numeroşi islamişti. Au murit în cursul acelui atac şi în luptele care au urmat 373 de oameni, în mare parte jihadişti dar şi 100 de militari kurzi şi 7 civili.

 
Liderul organizaţiei Stat islamic, ucis de militarii americani