Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza din Ucraina: Emmanuel Macron merge luni la Moscova şi marţi la Kiev

france-macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 26 ianuarie 2022.
Presedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 26 ianuarie 2022.
Sursa imaginii: 
LUDOVIC MARIN / AFP

In contextul crizei din Ucraina, ţară sub ameninţarea unei invazii ruseşti, preşedintele francez Emmanuel Macron va efectua luni o vizită la Moscova şi marţi la Kiev. Liderul de la Paris, a cărui ţară prezidează actualmente Uniunea europeană, şi-a multiplicat de asemenea contactele telefonice cu omologi sau parteneri europeni pentru a căuta să reducă tensiunile din jurul Ucrainei.

La Moscova şi Kiev, Emmanuel Macron se va întâlni «în tête-à-tête», între 4 ochi, cu omologii său rus şi ucrainean, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski, precizează Palatul Elysée. Aceste întâlniri au fost însă precedate de coodoonări şi consultări telefonice pe care preşedintele francez le-a avut cu o serie de responsabili politici şi parteneri. Premierul britanic Boris Johnson, secretarul general NATO Jens Stoltenberg sau Charles Michel, preşedintele Consiliului european sunt doar câţiva dintre interlocutorii recenţi ai lui Emmanuel Macron.

Luni, la Moscova, liderul francez va aborda în esenţă, cu omologul său rus, chestiunea garanţiilor de securitate pe care Rusia doreşte să le obţină de la Occidentali. Tema a fost déjà abordată de Emmanuel Macron cu Vladimir Putin în cursul a trei convorbiri telefonice avute în ultimele zile iar dialogul «a fost constructiv» precizează Kremlinul. «Intensitatea dialogului pe care îl avem cu Rusia şi această vizită la Moscova sunt de natură să împiedice un conflict armat» spune preşedintele Franţei într-un interviu acordat ziarului Le Journal du Dimanche.

Pentru Emmanuel Macron ca şi pentru gazda sa, întâlnirea de luni este o premieră din mai 2018 încoace, data ultimei întrevederi cu Vladimir Putin. Pe atunci, cei doi preşedinţi se văzuseră la Sankt-Petersburg iar liderul de la Kremlin insistase cu aceea ocazie pe faptul că «un dialog este întotdeauna mai bun decât o confruntare».

Ne putem aşadar întreba dacă se poate ca recentele tensiuni din jurul Ucrainei să fie rezultatul unei lipse de dialog? Cert este că în acelaşi JDD citat mai înainte, Macron e de părere că «recenta perioadă, când am decis să nu vorbim – cu toate că Angela Merkel şi eu însumi propuneam anul trecut un summit UE-Rusia – a demonstrat că nu se pote regla niciun conflict. Asta pentru că vorbesc alţii în numele nostru şi pentru că nu mai putem contribui la securitatea noastră colectivă» mai declară liderul francez în interviul din Journal du Dimanche în ajunul vizitei sale la Moscova.

Demersul lui Emmanuel Macron se înscrie în strategia sa europeana

A doua zi, marţi, la Kiev, a doua etapă a turneului prezidenţial francez, Emmanuel Macron va marca o premieră. Intr-adevăr, în ciuda numeroaselor invitaţii lansate de Volodimir Zelenski, liderul francez nu le-a onorat până acum niciodată. Ca să calmeze spiritele, ziarul Le Monde precizează că «în dialogurile pregătitoare ale acestei deplasări, Emmanuel Macron a abordat cu omologii săi rus şi ucrainean două subiecte. In primul rând, relansarea medierii franco-germane în conflictul din Donbass. Parisul întrevede paşi pozitivi în formatul Normandia», un dialog purtat de 4 state - Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina – pentru a găsi o soluţie durabilă în Donbass. Aparent, momentul este propice pentru a avansa întrucât armistiţiul de pe teren pare să fie respectat de o săptămână încoace.

A doua temă pe care Emmanuel Macron o va aborda la Moscova şi Kiev şi pe care Le Monde ne-o reaminteşte este «chestiunea noii ordini a securităţii europene, un demers esenţial după recentele negocieri directe purtate de americani şi ruşi». Se ştie, demersul preşedintelui francez se înscrie şi în strategia sa europeană. In contextul în care europenii au fost ignoraţi în primele discuţii ruso-americane legate de Ucraina, Emmanuel Macron încearcă de mai multe săptămâni să repună Europa în centrul eşichierului. In recentul său discurs rostit în Parlamentul european, Macron insistase pe «propuneri europene» la toate aceste chetsiuni. «Trebuie să purtăm o conversaţie privind condiţiile unui echilibru strategic în Europa pentru a reduce riscurile pe teren şi ca să garantăm securitatea pe continent» precizează un comunicat al palatului Elysée. In opinia lui Macron, Ucraina trebuie să fie deci un subiect de discuţii directe între cei 27 de europeni şi Rusia, ipoteză de lucru până acum respinsă de Vladimir Putin care nu mizează decât pe dialogul direct cu Washington.

 
Criza din Ucraina: Emmanuel Macron merge luni la Moscova şi marţi la Kiev