Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidenţiale Franţa: Emmanuel Macron în fruntea intenţiilor de vot, Marine Le Pen şi Eric Zemmour, la egalitate, pe poziţia a treia

montage_marine_le_pen_eric_zemmour_carrefour_europe_05022022.jpg

Marine Le Pen si Eric Zemmour sunt la egalitate în ultimul sondaj de opinie.
Marine Le Pen si Eric Zemmour sunt la egalitate în ultimul sondaj de opinie.
Sursa imaginii: 
Lionel Bonaventure/AFP/Bertrand Guay

Cu doar două luni înaintea primului tur al prezidenţialelor franceze (10 aprilie) duelul pentru calificarea în turul doi se înăspreşte. Dacă actualul preşedinte, Emmanuel Macron, încă nedeclarat candidat pentru un nou mandat, conduce detaşat în intenţiile de vot pentrt turul întâi, locul doi în sondaj este ocupat de candidata Republicanilor, Valérie Pécresse, urmată foarte îndeaproape de cei doi extremişti de dreapta, Eric Zemmour şi Marine Le Pen.

Marine Le Pen şi Eric Zemmour, la egalitate într-un sondaj de opinie. E vorba de o premieră de când s-a lansat campania electorală pentru prezidenţialele din 10 şi 24 aprilie.

Potrivit unui sondaj Ipsos realizat pentru radioul France Info şi ziarul Le Parisien, actualul preşedinte, Emmanuel Macron, încă nedeclarat candidat pentru un nou mandat, conduce detaşat în intenţiile de vot cu 24%. Pe locul doi, cu 16,5%, se clasează conservatoarea Valérie Pécresse, reprezentanta Republicanilor, partidul dreptei tradiţionale. Urmează, foarte aproape şi la egalitate, 14%, Eric Zemmour şi Marine Le Pen.

Pierzând 3 puncte faţă de precedenta anchetă de opinie de acum o lună, Le Pen pare extrem de fragilizată. Mai precis, ea pierde din soclul ei electoral. Doar 55% din cei care au votat cu ea la primul tur din 2017 ar mai face la fel şi acum. In urmă cu o lună, această rată era de 62%. O parte din alegătorii pierduţi s-au dus la Zemmour întrucât polemistul de extremă dreaptă câştigă două procente faţă de precedentul sondaj.

Cum notează autorii anchetei Ipsos, Eric Zemmour a recuperat şi electoratul bătrânului Jean-Marie Le Pen, atras de concepte-şoc precum imigraţie, identitate, securitate, islam – în timp ce Marine Le Pen, dimpotrivă, îşi îndulceşte discursul pentru a se demarca de imaginea tatălui. Pentru mulţi comentatori, rezultatul acestei anchete de opinie – mai precis egalitatea Le Pen-Zemmour - marchează un viraj important în campania electorală.

Aflat sâmbătă în miting la Lille, în nordul Franţei, Zemmour a insistat mai puţin pe strategia sa – uniunea dreptelor – preferând să-şi detalieze mai bine programul economic. «Un mod de a atrage un electorat care îi lipseşte ca să se califice în turul doi al prezidenţialelor» explică Le Figaro.

La stânga spectrului politic, situaţia nu s-a modificat substanţial în urma aşa-zisei Primare populare câştigată acum o săptămână de Christiane Taubira. Scorul acesteia este undeva la 4 procente din intenţiile de vot, puţin peste scorul primăriţei socialiste a Parisului, Anne Hidalgo şi a reprezentantului comuniştilor francezi, Fabien Roussel, creditaţi ambii cu 3%. In fine, dintre celelalte personalităţi care candidează la prezidenţiale, să mai notăm cele 8 procente care i se atribuie ecologistului Yannick Jadot şi 9 puncte pentru stângistul Jean-Luc Mélenchon, cel mai bine creditat candidat de stânga.

 
Prezidenţiale Franţa: Emmanuel Macron în fruntea intenţiilor de vot, Marine Le Pen şi Eric Zemmour, la egalitate, pe poziţia a treia