Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peng Shuai, în ziarul L’Equipe: „Nu am dispărut niciodată şi nu am fost agresată sexual”

ap22037242477038.jpg

Jucàtoarea chinezà Peng Shuai, la Australian Open, 21 ianuarie 2020.
Jucàtoarea chinezà Peng Shuai, la Australian Open, 21 ianuarie 2020.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Andy Brownbill

Intr-un interviu exclusiv acordat cotidianului sportiv francez L’Equipe, jucătoarea de tenis chineză Peng Shuai, a cărei situaţie personală alertase întreaga lume acum câteva luni, afirmă că viaţa ei nu s-a schimbat şi că „nu a dispărut niciodată”. Sportiva precizează de asemenea că „nu a fost victima vreunei agresiuni sexuale”.

Peng Shuai e bine. Cel puţin asta le-a spus celor doi reporteri francezi ai ziarului sportiv L’Equipe cu care a stat de vorbă mai bine de două ore cu ocazia Jocurilor olimpice de iarnă de la Beijing.

E vorba de primul interviu acordat de sportiva chineză unui ziar străin indepedent din noiembrie încoace, data când au apărut primele revelaţii despre soarta jucătoarei de tenis.

Reamintim că acum trei luni, Peng Shuai a publicat o lungă scrisoare pe reţeaua WeiboFacebook-ul chinez – în care îl acuza pe Zhang Gaoli că ar fi violat-o în 2014, pe vremea când acesta era numărul 7 al regimului comunist chinez. Mărturia sportivei a fost însă repede ştearsă de pe reţelele sociale iar contul lui Peng Shuai închis. A urmat o perioadă de trei săptămâni în care jucătoarea nu a mai dat vreun semn de viaţă până pe 21 noiembrie când a avut o conversaţie, prin videoconferinţă, cu preşedintele Comitetului olimpic internaţional. Au urmat apoi câteva secvenţe video cu jucătoarea de tenis asistând la nişte evenimente sportive. Tot atâtea imagini care nu au convins opinia publică internaţională cu privire la libertatea de mişcare a lui Peng Shuai.

„Nu am dispărut niciodată, nu am avut nicio problemă cu autorităţile chineze” susţine acum jucătoarea de 36 de ani în interviul din L’Equipe. „Doar că am primit, ca şi alţi oameni, prea multe mesaje şi nu le-am putut răspunde tuturor. Cu prietenii apropiaţi am rămas însă tot timpul în legătură, le-am răspuns” susţine Peng Shuai.

Intrebată despre „agresiunea sexuală” căreia i-ar fi fost victimă, jucătoarea dezminte azi aceste acuzaţii. „Ce agresiune sexuală? Nu am spus niciodată că cineva m-ar fi agresat sexual” insistă Peng Shuai. „Si atunci de ce mesajul acuzator a fost şters?” întreabă ziariştii francezi. „Pentru că aşa am avut eu chef” le răspunde sportiva chineză. Probabil că cei doi confraţi de la L’Equipe sunt cel puţin la fel de frustraţi ca şi noi de aceste răspunsuri nesatisfăcătoare, neconvingătoare.

Colegii noştri francezi afirmă că sportiva, pe care au întâlnit-o într-un hotel din bula sanitară creată în jurul Olimpiadei de iarnă de la Beijing, era „decontractată şi aparent în formă bună”.

In fine, cu privire la cariera de jucătoare de tenis a lui Peng Shuai, aflăm lucruri mai concrete şi mai credibile. „M-am oprit din tenis în ziua de 21 februarie 2020”, adică înaintea pandemiei de coronavirus. „Apoi, pandemia mi-a năruit toate proiecteleregretă cea care a fost numărul unu mondial la dublu şi a ocupat poziţia a 14-a la simplu în clasament WTA.

Operată de mai multe ori, Peng Shuai se apropie aşadar de sfârşitul carierei sale profesioniste. O spune chiar ea, cu toate că îşi lasă o portiţă deschisă pentru ... veterani. „La profesionişti, nivelul este foarte ridicat, prea rapid pentru mine. Exigenţele pe plan sportiv, reactivitatea, capacităţile – toate sunt foarte ridicate. Cred că nu aş putea intra decât într-o echipă de seniori” spune Peng Shuai în interviul acordat ziarului L’Equipe.

 
Peng Shuai, în ziarul L’Equipe: „Nu am dispărut niciodată şi nu am fost agresată sexual”