Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


One Ocean Summit, întâlnirea internaţională consacrată oceanelor

blanchissement-corail-polynesien-couleurs_0.jpg

Corali în Pacific.
Corali în Pacific.
Sursa imaginii: 
Anne-Cécile Bras/RFI

La Brest, oraş-port francez din Bretania (vestul ţării), se deschide miercuri o întâlnire internaţională intitulată «One Ocean Summit». Intâlnirea, dedicată oceanelor după cum se înţelege încă din titlul ei, a fost dorită de Emmanuel Macron şi are dealtfel loc în timpul preşedinţiei franceze a UE şi cu sprijinul ONU. Care sunt obiectivele acestei reuniuni pe care liderul de la Paris o doreşte a fi un moment-cheie al preşedinţiei franceze a UE?

«Oceanele acoperă mai bine de 70% din suprafaţa planetei noastre şi cu toate acestea, subiectul rămâne adesea în marginea marilor întâlniri de pe agenda internaţională şi europeană. One Ocean Summit şi-a fixat aşadar ca obiectiv să ridice nivelul ambiţiilor comunităţii internaţionale pe subiecte maritime» se poate citi în prezentarea oficială a întâlnirii de la Brest.

Timp de trei zile, de miercuri până vineri, sunt programate peste 30 de evenimente, forumuri, ateliere şi iniţiative diverse pentru a mobiliza comunitata maritimă internaţională. Iau parte circa 400 de personalităţi - oameni de ştiinţă, reprezentanţi de ONG-uri, politicieni dar şi antreprenori. In primele două zile, lucrările se ţin fie la faţa locului, fie online. Vineri sunt aşteptaţi la Brest preşedintele francez Emmanuel Macron şi o serie de alţi şefi de state şi de guverne – vreo 20 la număr - ale căror nume nu au fost însă publicate.

Ce este însă déjà public este faptul că 41 de state vor semna angajamentele, promisiunile ce se vor face la Brest. Franţa speră astfel ca alte ţări să ratifice Acordul de la Capetown destinat să întărească securitatea vaselor de pescuit şi să combată pescuitul ilegal. Se ştie, oceanele, majoritare pe suprafaţa globului, joacă un rol esenţial în combaterea încălzirii climei dar hrănesc de asemenea populaţii întregi şi adăpostesc numeroase specii. De unde tensiuni şi cantităţi excesive de peşte pescuite în anumite zone ale globului, lucru care reprezintă un adevărat flagel pentru biodiversitate.

ONG-urile, prezente şi ele la Brest, vor face presiuni pentru ca tratatul internaţional privind protecţia apelor adânci să avanseze. E vorba de conservarea apelor mai adânci de 4.000 de metri, profunzime încă prost cunoscută dar care ar conţine resurse miniere, lucru care atrage atenţia şi interesul multor ţări, inclusiv ale Franţei.

In fine, mai multe asociaţii printre care France Nature Environnement vor aduce la Brest, pentru a o înmâna responsabililor francezi şi europeni, o petiţie semnată de aproape o jumătate de milion de oameni contra capturilor accidentale de delfini, mamifere ucise de instalaţiile de pescuit din largul coastelor franceze.

Ca la orice întâlnire internaţională, şi la Brest străzile oraşului-port vor fi scena unor manifestaţii diverse şi variate printre care să le amintim pe cele organizate de asociaţiile Pleine Mer şi Greenpeace.

De notat că summitul de la Brest este primul dintr-o serie de alte întâlniri consacrate apelor. Astfel, urmează până în iunie o serie de reuniuni ONU pe această temă a oceanelor, la New York dar şi la Nairobi, Lisabona şi la Kunming, în China.

 
One Ocean Summit, întâlnirea internaţională consacrată oceanelor