Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salah Abdeslam, la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: «Nu am ucis pe nimeni, nu am rănit pe nimeni»

salah.jpg

Salah Abdeslam, principalul acuzat la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015, în timpul interogatoriului, 9 februarie 2022.
Salah Abdeslam, principalul acuzat la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015, în timpul interogatoriului, 9 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP - BENOIT PEYRUCQ

În a 79-a zi a procesului atentatelor din 13 noiembrie 2015 a venit momentul multaşteptat, acela al audierii lui Salah Abdeslam. Timp de 2 zile, miercuri şi joi, singurul supravieţuitor al comandourilor jihadiste de acum 6 ani şi deci principalul suspect al atacurilor care au făcut 130 de morţi şi 400 de răniţi, urma să fie supus unui lung interogatoriu. Nu despre aceea seară cumplită care a îndoliat Franţa în cursul celui mai ucigător atac din Hexagon de după al doilea război mondial. Nu, pentru moment, azi şi mâine, jihadistul trebuia întrebat despre viaţa sa dinaintea toamnei anului 2015. Salah Abdeslam nu şi-a decepţionat auditoriul, venind cu declaraţii-şoc timp de mai bine de 7 ore. Astfel încât, audienţa de joi nu mai are sens. Procesul se reia vineri cu interogatoriul unui alt acuzat.

În preambulul interogatoriului său, Salah Abdeslam a dorit să facă o declaraţie spontană, procedură permisă de Codul penal francez. «Nu am ucis pe nimeni, nu am rănit pe nimeni, nici măcar nu am zgâriat pe cineva în seara zilei de 13 noiembrie 2015» a spus islamistul de 32 de ani.

Îmbrăcat într-o simplă cămaşă albă, impecabil călcată şi cu mască de asemenea albă pe faţă, Abdeslam a luat acum pentru prima oară cuvântul îndelung în cadrul acestui proces-fluviu. Până acum, islamistul se ridicase de câteva ori, la începutul dezbaterilor, pentru a face scurte declaraţii provocatoare şi insultătoare. De această dată şi după 5 ani de mutism în faţa anchetatoriloir, Abdeslam a decis să vorbească. Şi încă mult dar pe un ton foarte politicos. De nenumărate ori l-am auzit spunând «Da, Domnule Preşedinte», «Am înţeles Domnule Preşedinte» sau «Cu permisiunea Dvs, Domnule Preşedinte».

Asta nu l-a împiedicat să fie însă şi ofensiv, uneori cu referinţe uluitoare. «De la începutul acestui proces sunt calomniat în continuu. Cum spunea însă Voltaire, calomniaţi, calomniaţi, tot va rămâne ceva!» a mai declarat din boxa sa singurul supravieţuitor al comandourilor jihadiste de acum 6 ani şi deci principalul suspect al atacurilor din 13 noiembrie 2015. A auzi citate din marele filosof şi scriitor francez într-un proces terorist nu ne este dat în fiecare zi.

Cum nu este anodină nici punerea în gardă care a urmat. «În legislaţia Dvs, pedepsele pentru terorism sunt foarte grele. Eu înţeleg că justiţia vrea să dea sentinţe exemplare dar ea trimite astfel şi un mesaj. De exemplu, dacă pe viitor un tip se urcă în metrou sau în autobuz cu o bombă de 50 kg şi în ultimul moment se răzgândeşte, el va şti că degeaba o face pentru că tot va fi ucis sau condamnat la ani grei de temniţă» declară pe un ton profesoral presupusul terorist. Mesajul său subliminal va fi explicitat ceva mai târziu în cursul interogatoriul susţinut de unul din avocaţii părţilor civile. «Da, eu am făcut marşarier, am renunţat să merg până la capăt şi nu mi-am declanşat centura cu explozibili. După atâţia ani de izolare 24 de ore din 24, după ce am fost hărţuit şi insultat în închisoare, mă întreb dacă a meritat să dau înapoi atunci sau dacă nu mai bine mergeam până la capăt. Eu eram precum cei de la terasele cafenelor. Mergem şi eu în baruri, mă parfumam deci, vrei nu vrei, ai la un moment dat un dubiu când trebuie să te arunci în aer» explică Salah Abdeslam în faţa Curţii şi numeroaselor părţi civile venite special să-l asculte pe cel mai mediatic dintre acuzaţi.

Multà lume - pàrti civile, familii de victime, jurnalisti - la interogatoriul lui Salah Abdeslam, 9 februarie 2022.
Multà lume - pàrti civile, familii de victime, jurnalisti - la interogatoriul lui Salah Abdeslam, 9 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In continuarea interogatoriului său, jihadistul reiterează ce spusese lapidar acum 5 luni, la început procesului, şi anume că este susţinător Daech. «Sprijin statul islamic, sunt alături de ei şi îi iubesc» spune el explicând cum a fost marcat de imaginile morţilor de pe urma atacurilor occidentale dar şi ale armatei lui Bachar al-Assad. Despre radicalizarea sa, foarte tardivă, cu câteva luni înaintea atacurilor de la Paris, jihadistul pare mai confuz. «Radicalizarea se face în mai multe etape dar poţi face un kamikaze şi în 24 de ore» spune cel care a jurat loialitate organizaţiei stat islamic doar cu două zile înainte de 13 noiembrie 2015. Ulterior va da o versiune mai neclară a acestui jurământ. «Nu am făcut-o ca la carte ci doar în sufletul meu» recunoaşte islamistul.

De asemenea, Abdeslam a repetat teoria sa şi anume că «atentatele comise de ISIS în Occident şi în particular la Paris nu sunt ca să înălţăm steagul negru aici. Nu, aceste atacuri sunt doar un răspuns la bombardamentele coaliţiei internaţionale în Irak şi Siria. Noi nu avem însă nici avioane, nici rachete deci facem cum putem. Dacă suntem cu toţii aici este din cauza lui François Hollande. Reascultaţi ce au spus cei trei de  la Bataclan» mai explică presupusul terorist evocând banda sonoră din sala de spectacole unde se aud teroriştii kamikaze cum dau vina pe preşedintele de atunci al Franţei. «Deci e un fel de ochi pentru ochi, dinte pentru dinte?» întreabă preşedintele Jean-Louis Périès. «Da, exact» confirmă cu calm acuzatul numărul unu.

Un acuzat care ne-a dovedit că poate avea şi replici acide şi umor, sau cel puţin darul de a ne face să râdem când afirmă senin că «el nu este un pericol pentru societate» sau când îl îndeamnă pe preşedintele curţii speciale, după un schimb mai aprig de treplici, «să ia o gură de aer». In fine, un voiaj în Grecia, în vara lui 2015, îi intrigă pe anchetatori care bănuie că în fapt atunci s-a pregătit atacul de la Paris, din toamna acelaiaşi an. «Nici gând. Am făcut doar un road-trip. Am mers cu prietenii în Grecia ca să ne distrăm pentru că aveam bani. I-am cheltuit deci pe excursii, mâncare, şamd. Să ştiţi că avem şi o viaţă socială» explică acuzatul.

Teoretic, trei femei din anturajul apropiat al lui Salah Abdeslam trebuiau să vină miercuri la bară: mama, sora şi fosta iubită a jihadistului. Toate trei au renunţat să facă voiajul de la Bruxelles explicând că le este imposibil să facă faţă familiilor victimelor. Toate trei au acceptat însă să trimită scrisori şi mărturii curţii. Din lectura lor aflăm că Salah nu era foarte religios în tinereţe – bea, fuma şi mergea în cazinouri, lucruri contrare islamului - dar că ar fi fost influenţat negativ de cel mai bun prieten al său. E vorba de Abdelhamid Abaaoud, comandantul operaţional al măcelului din 13 noiembrie 2015, ucis trei zile mai târziu de poliţiştii francezi.

Cum mărturiile celor trei femei nu au putut fi ascultate în direct şi cum audienţa de miercuri a durat mai bine de 7 ore, interogatoriul lui Salah Abdeslam s-a terminat. Joi a devenit deci o zi fără audienţă, procesul reluându-se vineri cu interogatoriul unui alt acuzat.

 
Salah Abdeslam, la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: «Nu am ucis pe nimeni, nu am rănit pe nimeni»