Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indonezia cumpără 42 de avioane de luptă Rafale

un_avion_de_vanatoare_rafale_in_septembrie_2021.

Un avion de vânatoare Rafale, în septembrie 2021.
Un avion de vânatoare Rafale, în septembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Christophe SIMON AFP

Este un “contract istoric” ce permite constructorului Dassault Aviation să se stabilească într-o nouă țară, a reacționat Eric Trappier - președintele director-general al acestei companii, prezent la Jakarta împreună cu ministrul francez al Armatelor, Florence Parly. Nu a fost precizată valoarea contractului. Responsabilii francezi și indonezieni au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării, în 2021.

Comanda este de 42 de avioane iar contractul prevede ca într-o primă fază să fie livrate 6 avioane iar ulterior restul de 36 de aparate.

Primele aparate vor fi livrate în aproximativ 3 ani iar ulterior, va fi livrat câte un avion pe lună.

Avioanele vor fi de tipul F3R, același de care dispune în prezent aviația franceză.

Indonezia este a 7-a țară unde Rafale este exportat, din 2015. Până acum au fost achiziționate aparate Mirage, fabricate de același constructor Dassault.

Progresăm catre Est, după India, a explicat șeful Dassault Aviation.

36 de aparate Rafale au fost vândute, în 2016, Indiei.

Dassault Aviation a încheiat mai multe parteneriate locale cu societăți de inginerie.

Aparatele F3R vor fi echipate cu armament dar contractul pentru acest serviciu va fi semnat ulterior.

Cele două țări discută și despre un viitor contract pentru dezvoltarea de submarine, a anunțat ministrul indonezian al Apărării. Un acord între grupul francez Naval Grup și constructorul indonezian PT Pal ar putea duce la achiziționarea a două submarine Scorpène, a explicat responsabilul indonezian.

Indonezia încearcă să își diversifice alianțele și furnizorii de echipament militar în contextul tensionării situației în Asia-Pacific, între China și Statele Unite.

De partea sa, Franța încearcă să rămână prezentă în zonă. Anul trecut, strategia sa de a se afirma în Asia-Pacific s-a prăbușit după ce Australia a rupt, unilateral, un imens contract prin care cumpăra submarine franceze. Totul a fost anulat odată ce lua ființă alianța strategică Aukus – din care fac parte Australia, Statele Unite și Marea Britanie.

De atunci, Parisul încearcă să reia legăturile cu foști parteneri din Asia, Japonia ori India.

Indonezia dispune de echipament îmbătrânit, F-16 americane și Suhoi rusești iar în prezent negociază cu diverși parteneri pentru a-și înnoi avioanele de luptă.

În 2018, Indonezia a semnat un contract ce prevedea achiziționarea a 11 avioane de vănătoare Suhoi rusești. Contractul nu s-a materializat niciodată deoarece o lege americană prevede sancțiuni pentru statele ce încheie tranzacții semnificative cu sectorul de armament rusesc.

Jakarta negociază, în paralel, achiziția a 30 de avioane de luptă americane F-15 și participă la un proiect pentru a dezvolta, împreună cu Coreea de Sud, avioane de luptă KF-21.

Cât privește Dassault Aviation, constructorul a înregistrat un an 2021 foarte bun. A vândut 18 avioane Greciei, 30 aparate Egiptului, 12 avioane second-hand Croației iar Emiratele Arabe Unite au făcut o comandă de 80 de avioane Rafale.

Cu Abu Dhabi, a fost cea mai importantă comandă obţinută pentru acest avion de luptă, Rafale, din 2004, de când sunt ele construite de francezii de la Dassault Aviation.

Valoarea contractului pentru cele 80 de avioane Rafale se ridică la 14 miliarde de euro, după cum preciza, la începutul lunii decembrie, ministerul francez al Armatelor.