Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Noua Franţă” a lui Valérie Pécresse, candidata conservatorilor francezi la prezidenţiale

pecresse.jpg

Valérie Pécresse, candidata partidului conservator "Republicanii" la prezidentialele francez din aprilie, în miting la Paris, 13 februarie 2022.
Valérie Pécresse, candidata partidului conservator "Republicanii" la prezidentialele francez din aprilie, în miting la Paris, 13 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
AP - Francois Mori

Valérie Pécresse, candidata conservatorilor francezi din partidul „Republicanii” la prezidenţialele din aprilie, şi-a ţinut duminică primul mare discurs la Paris. In faţa a peste 7.000 de persoane, Pécresse a schiţat „noua Franţă” pe care promite s-o cladească dacă ajunge în fruntea statului. Dacă ideile ei au fost mai clar exprimate de această dată, forma discursului face mai departe obiectul unor critici.

„Noua Franţă” a lui Valérie Pécresse este un amestec de ordine, libertate şi demnitate. Evocând „imigraţia care debordează”, „controale la frontieră”, „cote de refugiaţi” şi „zonele de non-Franţă”, candidata dreptei le-a făcut cu ochiul şi alegătorilor tentaţi de extrema dreaptă, fără să-i numească însă niciodată direct pe Marine Le Pen şi Eric Zemmour. Totuşi, într-un exerciţiu de echilibristică semantică, Pécresse a reuşit duminică şi derapajul necontrolat. „Suntem la o răscruce de drumuri. Nu există însă fatalitate, nici în faţa marii înlocuiri, nici în faţa marii degradări sociale” a spus ea de la tribuna sălii Zénith din Paris. O aluzie la teza complotiştilor, în particular de extremă dreaptă şi a lui Zemmour în special care afirmă că populaţia franceză va fi în curând înlocuită cu o alta, străină.

Declaraţia a provocat un val de indignare, mai ales în stânga spectrului politic. „Folosind sintagma marea înlocuire, doamna Pécresse ia un viraj foarte grav pentru dezbaterea politică. Tara noastră nu se poate afunda în aceste ideologii fasciste a estimat Anne Hidalgo, primăriţa Parisului şi candidata socialiştilor francezi la prezidenţiale. Jean-Luc Mélenchon, liderul mişcării Franţa nesupusă a constatat de partea sa că „avem astfel trei candidaturi pentru o aceeaşi ură”, punându-i deci pe Le Pen şi Zemmour în aceeaşi oală cu Pécresse.

Invitată, luni dimineaţa, de radioul RTL, candidata dreptei a încercat să rectifice tirul estimând că de fapt toată lumea îi răstălmăceşte vorbele. „Eu nu mă resemnez cu teoriile extremei drepte şi ale lui Zemmour pentru că ştiu că este posibilă o altă cale” a spus Valérie Pécresse.

Dealtfel, şi duminică, în finalul discursului ei, într-o piruetă de 180 de grade, ea şi-a pus în gardă compatrioţii. „Contra extremismului, alegeţi mâna fermă şi justă. Şi contra imobilismului, alegeţi acţiunea” a spus ea.

După o săptămână grea, marcată de o serie de plecări răsunătoare din partidul „Republicanii” spre candidatul extremist de dreapta Eric Zemmour, Valérie Pécresse a dorit duminică să sublinieze în discursul ei şi figurile tutelare, cela care i-au permis să ajungă unde este azi: Jacques Chirac, François Fillon şi Nicolas Sarkozy. Sprijinul acestuia din urmă în favoarea lui Pécresse se lasă însă aşteptat, mulţi pariind pe faptul că fostul preşedinte este mai degrabă atras de prestaţia actualului şef de stat Emmanuel Macron cu care dealtfel a dejunat nu demult în tête-à-tête.

In fine, în finalul discursului de la Zénith, candidata conservatoare a vrut să arate şi o faţă mai umană, şi-a dezvăluit un pic din istoria personală vorbind despre soţul ei, despre copii ei şi s-a descris drept „o femeie franceză nesupusă pe care nimic nu o poate opri să-şi apere convingerile şi compatrioţii”.

Aşa cum era de aşteptat, toată tabăra lui Pécresse i-a sărit în ajutor luni salutând „un discurs al adevărului” rostit la mitingul de duminică iar suporterii din sală i-au adus un adevărat omagiu. „E adevărat că are aere de premiantă şi greutăţi în a-şi da drumul dar azi a venit aici ca să-şi întâlnească susţinătorii. Mi-e teamă însă de misoginismul unora” spun diverşii militanţi întâlniţi la miting de colegii noştri francezi de la RFI.

Nu la fel de îngăduitoare este şi presa. Ziarul de referinţă Le Monde scrie astfel că „marele miting cu care Pécresse spera să-şi relanseze campania a fost puţin convingător. Pécresse nu a fost în largul ei când şi-a rostit discursul, un discurs marcat însă foarte la dreapta” notează comentatorul. De partea sa, analistul politic de la radioul France Inter, cel mai ascultat din Franţa, evocă „un prim miting parizian ratat, deloc bun. O simţi că este prinsă între ciocan şi nicovală, între Zemmour şi Le Pen”.

Actualmente, potrivit ultimelor sondaje de opinie, Valérie Pécresse stagnează undeva între 15 şi 17% din intenţiile de vot, umăr la umăr cu cei doi extremişti de dreapta Marine Le Pen şi Eric Zemmour dar mult în spatele lui Emmanuel Macron dat pe la 25 de procente cu toate că pentru moment preşedintele în exerciţiu nu şi-a declarat încă intenţia de a candida pentru un al doilea mandat.

 
„Noua Franţă” a lui Valérie Pécresse, candidata conservatorilor francezi la prezidenţiale