Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jair Bolsonaro: vizite la Moscova şi la Budapesta în plină criză ucraineană

bolsonaro.jpg

Jair Bolsonaro fotografiat la Brasilia, în noiembre 2019.
Jair Bolsonaro fotografiat la Brasilia, în noiembre 2019.
Sursa imaginii: 
Evaristo Sa/AFP

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro este aşteptat marţi 15 februarie la Moscova şi joi 17 februarie la Budapesta. Vizite care intervin în plină criză ucraineană în Europa, în timp ce Brazilia a intrat în efervescenţă electorală date fiind prezidenţialele din octombrie.

Preşedintele Jair Bolsonaro, plasat la extrema dreaptă în ce priveşte ideile şi convingerile sale politice, soseşte în Rusia şi în Ungaria într-un moment nepotrivit. Ceea ce nu înseamnă că el nu ar avea afinităţi cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu premierul maghiar Viktor Orban. Prin această deplasare Jair Bolsonaro încearcă probabil să iasă şi dintr-o anumită izolare diplomatică. De cînd este preşedinte el nu s-a remarcat mai de loc pe scena internaţională, iar în multe ţări democratice a fost oarecum persona non grata.

În cursa pentru funcţia de preşedinte, în Brazilia, candidatul pe care sondajele îl dau pentru moment învingător, chiar din primul tur, este Lula da Silva, liderul stîngii. El revine în viaţa politică după ce timp de doi ani a stat la închisoare pe motiv de corupţie, şi după ce a condus deja Brazilia între 2003 şi 2011. În toamna anului trecut Lula da Silva a fost primit cu mare căldură la Paris, la Berlin, la Madrid şi la Bruxelles.  Lui Jair Bolsonaro aceste capitale nu înţeleg să-i deruleze covorul roşu. El a efectuat însă deplasări în Israel, Emiratele arabe unite, Arabia saudită, India…

Baza electorală naţionalistă a preşedintelui Jair Bolsonaro este, probabil, încîntată de aceste vizite. Pe plan internaţional, însă, omul care permite ba chiar şi accelerează prin politica sa distrugerea pădurii amazoniene rămîne un fel de paria.

Este greu de imaginat că prin aceste două vizite, la Moscova şi la Budapesta, Jair Bolsonaro va putea acum să-şi forjeze un statut de lider internaţional şi de mediator. Poate doar dacă Putin declară că Bolsonaro l-a convins să nu mai atace Ucraina, preşedintelui brazilian i-ar putea creşte rapid creditul internaţional.