Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: un proces pentru asasinat jihadist, fără asasini pe banca acuzaţiilor

pretre.jpg

Procesul asasinatului preotului Jacques Hamel s-a deschis la Paris, aproape 6 ani dupà atacul de la biserica Saint-Etienne-du-Rouvray.
Procesul asasinatului preotului Jacques Hamel s-a deschis la Paris, aproape 6 ani dupà atacul de la biserica Saint-Etienne-du-Rouvray.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

La Paris, în faţa unei curţi speciale cu juri, s-a deschis luni procesul asasinării preotului catolic Jacques Hamel. Acesta a fost ucis, în dimineaţa zilei de 26 iulie 2016, în biserica în care oficia din periferia oraşului Rouen, de doi tineri de 19 ani care i-au tăiat gâtul. Cei doi jihadişti au fost împuşcati de forţele de ordine la ieşirea lor din lăcaşul de cult. Pe banca acuzaţiilor nu sunt decât 3 presupuşi complici ai lor iar un al 4-lea acuzat este judecat în lipsă. Procesul urmează să se termine peste 4 săptămâni, în ziua de 11 martie.

Jacques Hamel, 85 de ani, a fost primul preot ucis de jihadişti într-o biserică din Europa. Asasinatul şocase şi bulversase nu doar Franţa ci întreaga comunitate creştină internaţională.

In dimineaţa zilei de 26 iulie 2016, la sfârşitul slujbei din biserica Saint-Etienne-du-Rouvray din periferia oraşului normand Rouen, doi tineri de 19 ani, unul înarmat cu un pistol, altul cu un cuţit, intră în biserică, se îndreaptă spre altar şi sub ochii a trei măicuţe şi a unui cuplu de fideli, îi taie gâtul preotului. Sub ameninţarea unuia dintre jihadişti, scena va fi filmată cu mobilul de bărbatul din cuplu. La sfârşitul crimei odioase, respectivul octogenar, Guy Coponet, este şi el înjunghiat şi lăsat drept mort în biserică.

La ieşirea din lăcaşul de cult, cu două dintre măicuţe pe post de ostateci, cei doi jihadişti, Adel Kermiche şi Abdel-Malik Petitjean sunt împuşcaţi mortal de forţele de ordine postate în exterior. Ambii terorişti juraseră loialitate organizaţiei stat islamic iar unul dintre ei era chiar cu brăţară electronică, adică sub control judiciar. Atentatul este dealtfel revendicat a doua zi de Daech.

Pe banca acuzaţiilor nu sunt acum decât trei membri din anturajul jihadiştilor. Ei nu sunt acuzaţi nici de complicitate, nici că ar fi participat la pregătirea sau comiterea asasinatului ci doar pentru „asociere cu răufăcători în vederea comiterii unor crime contra unor persoane”. Altfel spus, cei trei acuzaţi cu vârstele între 25 şi 36 de ani, sunt bănuiţi doar că i-au încurajat, direct sau inderect, pe asasini, teză contestată vehement de apărare. Ei riscă 3 decenii de închisoare.

De precizat că un al patrulea acuzat, Rachid Kassim, presupusul comanditar al atacului, absent de la audienţă, este judecat în lipsă cu toate că se bănuie că ar fi fost ucis într-un bombardament în Irak, în 2017.

Pe banca părţilor civile, se regăseşte dioceza din Rouen, Asociaţia franceză a victimelor terorismului, membri ai familiei preotului Hamel şi Guy Coponet, cel înjunghiat grav de terorişti dar care a scăpat cu viaţă. Toţi speră să afle cum de s-a putut comite acest atentat, mai ales în contextul în care unul dintre autori era sub control judiciar şi sub supravegherea serviciilor de informaţii.

Comentatorii amintesc că organizaţia stat islamic căuta déjà înainte de atacul de la biserica Saint-Etienne-du-Rouvray să atace lăcaşuri de cult creştine. In optica perversă a mişcării teroriste, care nu visa decât la un război al religiilor în Occident, a lua drept ţintă o biserică catolică era menit să declanşeze represalii contra musulmanilor din Franţa urmând ca aceştia să adere apoi la Daech. Din fericire, cum o subliniază şi ziarul Le Monde, „scenariul islamiştilor nu s-a realizat, în mare parte graţie mobilizării creştinilor şi musulmanilor din regiunea Rouen cu ocazia înmormântării preotului Hamel. Din păcate, derularea procesului acum, adică în plină campanie electorală electrizată de apariţia candidaturii şi idelilor lui Eric Zemmour, riscă să reaprindă discursurile extremiste” estimezaă ziarul de seară.

De notat că procesul acestor acuzaţi are loc în aceeaşi clădire, Palatul Justiţie din Paris, la doar câţiva metri de sala în care are loc mega-procesul atentatelor islamiste din 13 noiembrie 2015 de la Paris şi Saint-Denis.

 
Franţa: un proces pentru asasinat jihadist, fără ucigaşi pe banca acuzaţiilor