Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Giec alertează: mizele pentru a combate încălzirea climei nu au fost niciodată atât de mari

ap22042845008548.jpg

In Valea mortii, California, 11 iulie 2021.
In Valea mortii, California, 11 iulie 2021.
Sursa imaginii: 
AP Photo/John Locher

ONU a lansat luni procesul de adoptare a unui nou raport de referinţă privind impactul devastator al încălzirii climei. „Mizele nu au fost niciodată atât de mari” avertizează şeful Giec, Grupul de experţi interguvernamentali privind clima. In discuţie acum este al doilea capitol al raportului final. Al treilea şi ultim capitol se va discuta şi adopta în aprilie.

Hoesung Lee, preşedintele Giec, a tras semnalul de alarmă în deschiderea noii sesiuni de negocieri care urmează să dureze 2 săptămâni cu uşile închise.

Anul trecut, experţii în climă de la ONU au prevenit că temperaturile ar putea atinge pragul de 1,5°C suplimentare faţă de era preindustrială – prag fixat de Acordul de la Paris -  încă în 2030, adică un deceniu mai devreme faţă de ce era prevăzut iniţial. Actualmente, din cauza folosirii intensive a energiilor fosile timp de mai bine de un secol şi jumătate, temperatura a crescut déjà cu 1,1°C.

Schimbările climatice se fac resimţite mai peste tot pe glob. Catastrofele – canicule, secete, furtuni sau indundaţii monstruoase – sunt tot mai numeroase şi răspândite pe toate continentele. „4,5 miliarde de oameni de pe planteă au suferit o catastrofă legată de un eveniment meteo” a precizat patronul Organizaţiei mondiale a meteorologiei.

Intrebarea la care vor trebui să răspundă cei circa 300 de experţi Giec este cum ne putem adapta la aceste schimbări? Pe mii de pagini, oamenii de ştiinţă vor enumera consecinţele schimbărilor climatice asupra sănătăţii, securităţii alimentare, resurselor de apă, şamd. Si vor pune accentul pe soluţiile destinate să ne permită să facem faţă acestor schimbări majore.

Textul definitiv al acestui al doilea capitol al raportului Giec va fi publicat pe 28 februarie, după ce toate cele 195 de state membre ONU îl vor accepta sau amenda. In aprilie urmează să fie discutat şi adoptat al treilea şi ultim capitol al raportului Giec consacrat reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

 
Giec alertează: mizele pentru a combate încălziera climei nu au fost niciodată atât de mari