Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Talibanii, după 6 luni de la preluarea puterii în Afganistan, confruntaţi cu imense probleme

talibani.jpg

Lideri talibani pe 15 august 2021 în Palatul prezidenţial de la Kabul.
Lideri talibani pe 15 august 2021 în Palatul prezidenţial de la Kabul.
Sursa imaginii: 
AP - Zabi Karimi

În urmă cu șase luni, mai precis pe data de 15 august 2021, talibanii intrau în Kabul iar americanii își încheiau o retragere precipitată, criticată de aliaţii lor europeni. Situaţia s-a agravat pe toate planurile în Afganistan în ultimele șase luni și nici un stat nu a recunoscut guvernul format de talibani. 

În momentul preluării puterii unul dintre liderii talibani a rostit o frază formulată cam așa: partea cea mai grea pentru noi a fost lupta împotriva occidentalilor, acum totul va fi mult mai ușor. Ceea ce constată însă în prezent talibanii este că ţara lor rămîne dependentă de ajutorul internaţional, că se confruntă cu o situaţie umanitară catastrofală și că, în plus, americanii au confiscat rezerva de dolari a Băncii Centrale Afgane.

Această ultimă decizie este inedită în felul ei, iar marţi 15 februarie, la Kabul, mii de afgani au manifestat exprimîndu-și furia faţă de președintele american Joe Biden. În joc sunt 7 miliarde de dolari, iar Joe Biden a decis ca să fie îndemnizate, cu trei miliarde cinci sute de milioane de dolari, familiile care au avut de suferit din cauza atentatelor de pe 11 septembrie 2001. Celelalte trei miliarde cinci sute de mii de dolari ar urma să fie folosite pentru programe de ajutorare a populaţie afgane, dar vor fi astfel concepute încît banii să nu ajungă în mîna talibanilor ci direct la cei aflaţi într-o situaţie disperată.

În numele luptei anti-teroriste Joe Biden crează un precedent juridic, spun specialiștii, pentru că în general fondurile pe care băncile centrale le depun în străinătate sunt protejate prin legile internaţionale. Teoretic deci Statele Unite n-ar fi avut nici un drept să administreze banii depuși la New York de Banca Centrală Afgană.  

De partea lor talibanii afirmă că acești bani aparţin poporului afgan și că ei nu au avut nimic de-a face cu atentatele de pe 11 septembrie. Indignarea talibanilor faţă de decizia Washington-ului este împărtășită în prezent și de afgani care se opun integriștilor.

Afganistanul rămîne oricum una dintre ţările cele mai sărace din lume. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, jumătate din populaţia ţării (de 38 de milioane de locuitori) se confruntă cu foametea. Drepturile femeilor au avut cel mai mult de suferit după revenirea talibanilor la putere, iar comunitatea internaţională condiţionează deblocarea unor ajutoare de un minim respect al drepturilor omului în Afganistan.