Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidenţiale Franţa: extrema dreaptă se sfâşâie, socialiştii se afundă şi mai mult

le_pen.jpg

Marine Le Pen (dreapta) l-a acuzat pe Nicolas Bay (stânga) cà ar fi transmis documente confidentiale lui Eric Zemmour. Bay a dezmintit dar i s-a raliat polemistului extermist.
Marine Le Pen (dreapta) l-a acuzat pe Nicolas Bay (stânga) cà ar fi transmis documente confidentiale lui Eric Zemmour. Bay a dezmintit dar i s-a raliat polemistului extermist.
Sursa imaginii: 
AFP - SAMEER AL-DOUMY

Campania electorală pentru prezidenţialele din Franţa (10 şi 24 aprilie) devine tot mai animată. Mai ales la extrema dreaptă unde cele două tabere – Le Pen şi Zemmour – îşi fac o concurenţă feroce. Nici la stânga spectrului politic apele nu se liniştesc, ba dimpotrivă, declaraţiile unor responsabili socialişti agită spiritele.

Partidul socialist, a cărei candidată la prezidenţiale, Anne Hidalgo, este credidată pentru moment cu doar 3-4% din intenţiile de vot, numai de intervenţia deplasată a lui Ségolène Royal nu avea nevoie. Şi totuşi, cea care a purtat şi apărat – fără succes- culorile socialiste în 2007 în faţa lui Nicolas Sarkozy, a aruncat miercuri seara o „bombă” în ograda socialiştilor francezi.

„In mod evident, votul util la stânga este cel în favoarea lui Jean-Luc Mélechon” a spus Ségolène Royal. „Este cel care face cea mai bună campanie. Este capabil să răspundă la toate întrebările, are un discurs structurat şi este un om cultivat. In plus, are experienţa campaniilor prezidenţiale, ştie să ia lovituri şi de aceea este cel mai solid” a mai estimat cea care acum 15 ani candidata sub culorile socialiste la prezidenţiale. „In locul ei, m-aş retrage din cursă iar socialiştii ar face mai bine să se concentreze pe alegerile legislative din iunie” mai spune Royal.

Faptul că fosta iubită a ex-preşedintelui francez François Hollande se raliază candidaturii liderului mişcării stângiste Franţa nesupusă nu a trecut deloc neobservat. Ba dimportrivă, Mélenchon i-a mulţumit călduros pe Twitter. „Îi sunt foarte recunoscător” a mai spus stângistul. Cum era previzibil, în tabăra socialistă reacţiile au fost mai puţin entuziaste. „Suntem departe, foarte departe de frumoasa campanie a lui Ségolène Royal din 2007. Ce păcat!” exclamă fostul deputat socialist Julien Dray. De partea sa, Olivier Faure, primul secretar al partidului socialist francez, afirma că „nu crede că Ségolène Royal este o busolă bună”. In fine, Anne Hidalgo s-a exprimat şi ea spunând că „nu înţelege şi regretă poziţia” colegei sale de partid.

Reamintim în acest context că Jean-Luc Mélenchon, cu circa 10% din intenţiile de vot, este pentru moment cel mai bine clasat candidat din stânga spectrului politic. El rămâne însă mult în spatele rivalilor săi de dreapta – Valérie Pécresse - şi de extremă dreaptă – Eric Zemmour şi Marine Le Pen – toţi daţi undeva între 15-16 procente şi mai ales Emmanuel Macron, actualul şef de stat, creditat cu 25% din intenţii cu toate că încă nu şi-a declarat candidatura.

La extrema dreaptă franceză, lucrurile se complică şi ele. Nicolas Bay, eurodeputat, fost purtător de cuvânt al lui Marine Le Pen şi fost vice-preşedinte al partidului Reuniunea naţională, a trecut în tabăra concurentă, adică la rivalului lui Le Pen, polemistul de extremă dreaptă Eric Zemmour. Bay este déjà al 4-lea nume greu din partid – după un deputat, un senator şi un alt eurodeputat - care face pasul şi trece la Zemmour. Semn că hemoragia din jurul lui Le Pen se agravează. Analiştii prezic că lovitura de graţie ar putea veni de la nepoata lui Marine Le Pen, Marion Maréchal, apropiată de Nicolas Bay, şi ea prezisă că s-ar putea ralia lui Zemmour.

Intr-un interviu acordat cotidianului conservator Le Figaro, Bay spune de ce sprijină şi crede în strategia şi proiectul lui Zemmour. „A ales să acţioneze în afara partidelor politice, toate sclerozate. In plus, a impus miza majoră a acestor alegeri şi anume prezervarea Franţei ca naţiune liberă şi civilizaţia europeană ameninţată de migraţie şi islamul politic. In fine, strategia sa de a unifica ideile alegătorilor Republicani şi ale Reuniunii naţionale mi se pare mai realistă” spune cel care până nu demult susţinea candidatura lui Marine Le Pen. O candidatură care astăzi „suscită o oarecare indiferenţă” constată Nicolas Bay.

Suspendat din partid înainte de a se ralia lui Zemmour pe motiv că „transmitea informaţii confidenţiale echipei lui Zemmour”, Nicolas Bay critică vehement programul politic al candidatei Reuniunii naţionale. „A renunţat să denunţe Curtea europeană a drepturilor omului, a renunţat să vrea ieşirea din Spaţiul Schengen, şamd. Toate aceste multiple revirimente au contribuit la demobilizarea electoratului” crede eurodeputatul francez.

Cum era de aşteptat, noul purtător de cuvânt al lui Marine Le Pen s-a bucurat joi că „fructele putrede cad din partid”. De partea sa, Eric Zemmour a declarat că îl primeşte „cu braţele deschise” pe Nicolas Bay. Probabila întâlnire între cei doi ar putea avea loc în acest week-end şi cu siguranţă ea va fi amplu mediatizată dând astfel puţină culoare unei campanii electorale care, pentru moment, nu atrage foarte mult atenţia francezilor, în teorie, principalii interesaţi de luptele în curs de pe eşichierul politic.

 
Prezidenţiale Franţa: extrema dreaptă se sfâşâie, socialiştii se afundă şi mai mult