Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pledoarie pentru transportul feroviar european

un_tren_de_mare_viteza_poate_fi_observat_intr-o_gara_din_sudul_frantei_2020.

Un tren de mare viteza poate fi observat într-o gara din sudul Frantei, 2020.
Un tren de mare viteza poate fi observat într-o gara din sudul Frantei, 2020.
Sursa imaginii: 
AP - Bob Edme

Zeci de responabili de societăţi feroviare europene doresc să lucreze împreună pentru o mai mare atractivitate a căii ferate pe întreg continentul şi cer o investiţie europeană masivă în acest domeniu. În total, sunt 24 de lideri de companii feroviare europene, printre care se numără şi cel al SNCF – societatea feroviară franceză.

Trenul este la modă deoarece este eco-responsabil – scriu cei 24 de reprezentanţi de societăţi feroviare din Europa, în cadrul unei tribune publicate în Journal du dimanche.

Aceştia sunt ferm convinşi că societăţile pe care le conduc joacă un rol cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pledează pentru dezvoltarea reţelelor de tren în Europa.

Semnează tribuna patronii de la compania franco-belgiană Thalys, de la societatea franco-britanică Eurostar şi de la societăţile naţionale a căilor ferate din Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Elveţia.

Cei 24 de responsabili cer o investiţie masivă din partea Uniunii Europene pentru binele public şi al celui de mediu.

Căile ferate pot juca un rol în reducerea gazelor poluante, atenţionează cei 24.

Potrivit ONG-ului Save the planet, emisiile poluante din atmosferă provin într-o proporţie de 60% de la autoturismele personale, 26% de la transportul de mărfuri, 7% de la transportul aerian, 2% din emisiile poluante vin de la trenuri iar proporţia este identică în cazul autobuzelor şi al transportului fluvial şi maritim iar 1% din emisiile poluante provin de la motociclete.

Dar, pentru ameliorarea transportului feroviar este nevoie de foarte, foarte mulţi bani, spun cei 24 de responsabili.

Bruxelles ar trebui să investească masiv în modernizarea reţelelor existente pentru a le creşte capacitatea. Apoi, ar trebui aşa făcut încât reţelele naţionale să fie mai bine conectate între ele.

Apoi, ar fi nevoie şi de un nou pact feroviar european, se arată în tribuna celor 24 de lideri de societăţi de transport pe calea ferată.

Acum, o situaţie particulară o are compania franco-britanică Eurostar.

Înainte de criza sanitară dar la fel de bine şi a Brexit, Eurostar înregistra, zilnic, potrivit Le Figaro, 7.000 de pasageri iar numărul lor urca la 15.000 în timpul vacanţelor.

În ianuarie 2022, mai erau doar 1.000 de călători, zilnic, scrie publicaţia franceză.