Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Vladimir Putin recunoaşte independenţa întregii regiunii Donbas, inclusiv teritoriile deţinute de Ucraina

soldati_ucraineni_patruleaza_in_lugansk_22_februarie_2022.

Soldati ucraineni patruleaza în Lugansk, 22 februarie 2022.
Soldati ucraineni patruleaza în Lugansk, 22 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
© Anatolii Stepanov, AFP

Este o declaraţie surpriză a preşedintelui rus, făcută marţi seară. Este o nouă etapă a tensiunilor politico-militare dintre Moscova şi Kiev care ar putea determina declanşarea ostilităţilor.

Liderul de la Kremlin a decis că “suveranitatea” se întinde până la frontierele administrative ale Doneţk şi Lugansk, comentează analiştii intervievaţi de publicaţia franceză Le Figaro. Si explică: provincia Doneţk are, în ansamblul ei, o suprafaţă de 26.517 km2 dar republica populară Doneţk acoperă doar 7.853 km2. În cazul Lugansk, provincia întreagă măsoară  26.684 km2 comparativ cu 8.377 cât are republica populară cu aceeaşi nume.

În prezent, separatiştii controlează 16.230 km2, adică 2,7% din suprafaţa Ucrainei. Iar dacă ei controlează ansamblul provinciilor,  ajungem la o suprafaţă de 53.201 km2, adică 8,8% din Ucraina.

Jurnaliştii de la Le Figaro se uită şi mai adânc în acest teritoriu şi au observat că provincia Doneţk cuprinde un oraş strategic, pe care separatiştii nu îl controlează. Este vorba de portul din Mariupol, um oraş cu 400.000 de locuitori. Este principalul port ucrainean la Marea Azov, cunoscut și ca „poarta maritimă a Donbasului”. Mariupol este conectat nu doar cu toate regiunile Federației, prin canalele navigabile, ci și cu Baltica, Marea Albă și Marea Caspică.

Marţi seară, preşedintele Vladimir Putin reitera vechea cerinţă – “cea mai bună soluţie este ca autorităţile de la Kiev să refuze să se alăture NATO şi să îşi menţină neutralitatea”.

Analiştii francezi citaţi de Le Figaro sunt de părere că dacă Vladimir Putin va desfăşura forţe în ansamblul provinciei Donbas şi nu doar în zonele separatiste, este vorba de un început de război. Iar comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în 2014, armata rusă chiar ar fi angajată în mod oficial.