Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şeful diplomaţiei franceze vorbeşte despre «cinismul» preşedintelui Vladimir Putin

un_tanc_rusesc_poate_fi_observat_la_donetk_22_februarie_2022.jpg

Un tanc rusesc poate fi observat la Donetk, 22 februarie 2022.
Un tanc rusesc poate fi observat la Donetk, 22 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS

Întâlnirea planificată pentru vineri, dintre ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian şi omologul rus, Serghei Lavrov, nu va mai avea loc.

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian a denunţat, marţi, «cinismul»  preşedintelui Vladimir Putin care «nu îşi mai respectă propriile angajamente şi nici semnătura Rusiei ».

Iar aici s-a referit la semnătura pe care preşedintele Vladimir Putin a depus-o pe acordurile de la Minsk.

Opoziţia franceză i-a reproşat preşedintelui francez Emmanuel Macron faptul că a “subestimat intenţiile liderului de la Kremlin”.

Seful diplomaţiei franceze susţine că «preşedintele Macron a încecat să îşi facă datoria pentru a fi evitat un război».

Pe de altă parte, tensiunile crescute dintre Ucraina şi Rusia, care au determinat sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, vor angrena repercursiuni economice implicite în cazul Franţei, susţine ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

Responsabilul francez explică faptul că economia franceză este puţin expusă Rusiei. Franţa exportă de mai puţin de 7 miliarde de euro, pe an, către Rusia, adică, mai puţin de 1% din exporturile franceze.

Cât privesc importurile din Rusia, Franţa importă bunuri în valoare de mai puţin de 10 miliarde de euro, pe an. Este vorba de mai puţin de 2% din importurile franceze.

Dar, pentru că această criză a determinat şi o creştere a preţului gazului, ministrul francez promite că «guvernul va menţine îngheţat preţul gazului, în cazul particularilor, indiferent de circumstanţe».

Acest blocaj al tarifului la gaz pentru populaţie a fost decis în octombrie, în cadrul unor măsuri anunţate de Guvern împotriva inflaţiei şi care rămân în vigoare până în luna iunie 2022.

Responsabilul francez a ţinut să «asigure» toate companiile franceze instalate în Rusia "de sprijinul guvernului francez" urmând să fie alcătuită o listă cu toate IMM-urile ce ar putea suferi direct de pe urma acestor tensiuni, pentru a fi ajutate în cazul în care vor avea nevoie.

Grupul bancar francez Société Générale, prin intermediul filialei Rosbank, italienii de la Unicredit şi austriecii de la Raiffeisen ar putea avea de suferit de pe urma tensiunilor din Est.

În UE, Germania are cele mai puternice relaţii economice cu Rusia, dar, chiar şi aşa, doar 2% din exporturile sale sunt spre Rusia.