
Special Paris
Cultura, victimă colaterală a războiului din Ucraina
campaign-carousel-23.jpg

Artiștii, în general, crează poduri între culturi și între ţări, iar cultura are menirea de a-i apropria pe oameni între ei, chiar și în context de criză. De pe data de 24 februarie încoace, cînd Rusia a atacat Ucraina, multe astfel de „poduri culturale“ s-au sfărîmat, însă.
La Marsilia, de exemplu, trebuia să se deruleze în luna martie un important festival rus. Iniţiat de regizorul și actorul Richard Martin, directorul Teatrului Toursky din Marsilia, acest festival a ajuns la a 26-a ediţie. El a fost însă anulat imediat după atacul lansat de Putin, și chiar înainte ca Europa să-și închidă spaţiul aerian pentru companiile aeriene avînd legături cu Rusia. În cotidianul regional La Provence, Richard Martin arată că manifestarea iniţiată de el este probabil cel mai mare festival rus organizat în lume, iar orașul Marsilia îl subvenţionează cu un milion de euro anual. În actualele circumstanţe însă această sărbătoare pusă sub semnul fraternităţii culturale devine imposibilă, explică Richard Matin, cu această nuanţă însă: „Să nu uităm totuși că Putin nu înseamnă nici poporul rus și nici artiștii ruși.“
Mulţi artiști ruși au reacţionat de altfel în mod exemplar, în ciuda persecuţiilor la care se expun, denunţînd atacul rus în Ucraina. Presa franceză evocă, de exemplu, numele Elenei Kovalskaia, care și-a dat demisia de la conducerea teatrului de stat Vsevolod Meyerhold în semn de protest faţă de politica lui Putin. „Nu pot să continui să lucrez pentru un criminal“ a declarat Elena Kovalskaia, citată de cotidianul Libération.
Există însă și artiști ruși celebri care s-au compromis prin sprijinul acordat lui Putin. Printre ei dirijorul Valeri Gherghiev, director artistic al prestigiosului teatru Mariinski de la Sankt-Petersburg. Valeri Gherghiev a sprijinit mereu, citez dintr-o depeșă a Agenţiei France Presse, „politica externă agresivă a lui Putin“. Pînă acum dirijorului rus i s-a tolerat oarecum această „fidelitate“ faţă de Putin, dar de pe data de 24 februarie mai multe instituţii prestigioase i-au decomandat concertele, de exemplu la Carnegie Hall la New York. Directorul Operei Scala din Milano, Dominique Meyer, precum și primarul orașului Milano, i-au cerut în mod expres să se desolidarizeze de politica lui Putin. În caz contrar, a fost avertizat Valeri Gherghiev, concertele sale prevăzute între 5 și 13 martie vor fi anulate.
Se justifică însă, în acest context de război, o anulare precum cea anunţată de Filarmonica din Zagreb, unde vinerea trecută urmau să fie interpretate două compoziţii de Ceaikovski? Îmi pun această întrebare fără să-mi dau un răspuns. Eu însumi, pe data de 24 februarie, trebuia să ţin un master-class în faţa unor studenţi de la actorie și să le vorbesc despre Cehov. Dar nici ei, cînd au auzit ce se întîmplă în Ucraina, nu au mai avut starea sufletească pentru a-l aprofunda pe Cehov, și nici eu pentru a le vorbi despre acest mare dramaturg rus, așa că am căzut de comun acord să amînăm întîlnirea.
Vineri 25 februarie, trupa Marelui Balet de la Kiev, aflată în turneu în Franţa cu Lacul lebedelor de Ceaikovski, și-a menţinut totuși spectacolul în orașul Marignan situat nu departe de Marsilia. Turneul lor a început pe 3 ianuarie și pe 3 martie ar trebui să se întoarcă la Kiev. Nici unul dintre cei 23 de balerini ucraineni nu știe însă în prezent cum va fi întoarcerea acasă, și dacă orașul Kiev va mai exista ca o capitală a unei ţări libere și democratice pe harta lumii.
Asociaţia mondială de scriitori PEN International a publicat un mesaj semnat de o mie de nume importante, printre care cîţiva laureaţi ai Premiului Nobel pentru literatură, mesaj în care se cere oprirea vărsării de sînge în Ucraina. Cei o mie de scriitori își exprimă solidaritatea cu artiștii și scriitorii ucraineni confruntaţi în prezent cu momente extrem de dificile.
În Franţa peste 70 de directori de teatre și instituţii culturale au semnat un mesaj comun de solidaritate cu poporul ucrainean. În paralel, ei se mobilizează pentru a-i putea primi pe artiștii ucraineni care se refugiază în Franţa și pentru a le putea oferi condiţii să creeze în continuare în condiţii de libertate. Ceea ce nu va mai exista în Ucraina, dacă Putin reușește să o transforme într-un simplu „teritoriu“ (cum spune el) anexat Imperiului rus.