
Special Paris
Ce pot face artiştii pentru a opri barbaria?
rusia.jpg

Faptul că artiştii, în marea lor majoritate, au o autoritate morală şi că unii pot avea o mare influenţă asupra oamenilor este incontestabil. Victoria lor asupra barbariei nu este însă niciodată garantată doar de faptul că artiştii sunt apărători ai păcii şi promotori ai ideilor umaniste.
Totuşi, în faţa barbariei, artiştii dispun de forţa cuvîntului, de forţa imaginii sau de forţa exemplului… Semnalez în acest sens un gest de o mare valoare simbolică: în urmă cu cîteva zile dirijorul rus Vladimir Jurowski şi-a început un concert la Filarmonica din Berlin cu imnul naţional ucrainean… Fără îndoială, Vladimir Jurowski este pus acum pe o listă neagră la Moscova, şi nu se ştie cînd va mai putea dirija în ţara sa de origine.
Pe reţelele de socializare circulă în prezent un emoţionant mesaj transmis preşedintelui Vladimir Putin de marele regizor rus Lev Dodin. În vîrstă de 77 de ani, Lev Dodin conduce un celebru teatru de la Sankt-Petersburg, Malîi Teatr, instituţie care face parte din Uniunea Teatrelor Europene. Lev Dodin, căruia nu-i vine să creadă că Rusia a putut ataca Ucraina, îi cere, îl imploră de fapt pe Putin să oprească războiul.
Dar artiştii au rareori capacitatea de a-i influenţa pe dictatori. Iar aceştia din urmă se înconjoară deseori de artişti oficiali… Marea dramă a lumii artistice este şi faptul că un mare creator nu este întotdeauna şi o mare autoritate morală. Istoria literaturii şi a artei în general conţine multe nume de mari creatori dar care în spaţiul politic au avut poziţii detestabile.
Artiştii ucraineni cer în prezent să fie luate diverse sancţiuni şi împotriva artiştilor ruşi care justifică războiul şi îl sprijină pe Vladimir Putin. Lumea muzicală este pentru moment poate cea mai afectată. Numeroase concerte şi spectacole muzicale în care erau implicaţi dirijori, compozitori sau muzicieni ruşi au fost deprogramate în multe ţări. Printre cei deprogramaţi se află nume celebre precum Valery Gherghiev, Denis Matsuev sau Anna Netrebko.
În paralel, numeroşi artişti străini care activau în Rusia au decis să plece. Un exemplu este francezul Laurent Hilaire, celebritate a baletului hexagonal, care în urmă cu cinci ani a preluat conducerea trupei de balet a Teatrului academic muzical Stanislavski din Moscova. Week-end-ul trecut el şi-a anunţat demisia spunînd: „Regret această decizie, pînă acum am lucrat în armonie cu echipa teatrului, sunt trist că părăsesc Moscova dar contextul nu-mi mai permite să lucrez cu serenitate.”
Serenitatea artiştilor ruşi şi ucraineni s-a evaporat şi mă tem că pentru multă vreme. Vladimir Putin neagă dreptul la existenţă a statului ucrainean, consideră că nu există un veritabil popor ucrainean, şi prin urmare contestă şi faptul că ar exista o cultură ucraineană. În delirul său el a reuşit însă, în mod involuntar evident, să propulseze cultura şi creativitatea ucraineană în centrul atenţiei pe plan internaţional.
Pe site-ul revistei Le Point putem citi un articol despre starurile de la Hollywood angajate acum într-un front comun împotriva lui Putin, de la Madonna pînă la Sean Penn care s-a dus să realizeze un documentar despre evenimentele din Ucraina.
În Franţa observ o enormă mobilizare a instituţiilor de cultură, de la teatre la galerii de artă, de la muzee la edituri, în favoarea artiştilor ucraineni pentru a-i face mai cunoscuţi, mai vizibili…
Pe vremea lui Stalin, mulţi artişti şi intelectuali occidentali s-au lăsat păcăliţi de el şi i-au cauţionat crimele. Scriitorul francez Henri Barbusse a scris o biografie a lui Stalin, Romain Rolland (deţinător al premiului Nobel pentru literatură) îi scria scrisori lui Stalin crezînd că l-ar putea influenţa, Louis Aragon scria ode lui Stalin dar şi poliţiei politice sovietice… Stalin însă i-a decimat pe artişti, în jur de 5000 de creatori de artă au fost practic condamnaţi la moarte în perioada cît a condus el destinele Uniunii Sovietice.
Amintesc aceste fapte pentru că artiştilor ruşi nu le-a fost niciodată uşor în ţara lor, nici pe vremea ţarilor, nici pe vremea Uniunii Sovietice şi nu le este nici acum, sub Putin. Fiecare are de rezolvat o ecuaţie morală şi una existenţială, pentru că Putin nu-i menajează pe cei care i se opun.
Si totuşi, în prezent, cei care i se opun salvează onoarea poporului rus. Cîteva mii de persoane au fost arestate de pe data 24 februarie încoace întrucît au protestat împotriva războiului. Aceşti oameni, rămaşi anonimi, salvează onoarea Rusiei, ca şi artiştii care au curajul să spună NU războiului.