Mihail Hodorkovski prezice "descompunerea" regimului rus în cel mult doi ani

mihail_hodorkovski_la_berlin_germania_in_iunie_2014.

Mihail Hodorkovski la Berlin, Germania, în iunie 2014.
Mihail Hodorkovski la Berlin, Germania, în iunie 2014.
Sursa imaginii: 
Jorg Carstensen, DPA/AFP

Opozantul rus aflat în exil, Mihail Hodorkovski consideră invazia Ucrainei drept «sinuciderea politică a lui Vladimir Putin». Fostul oligarh trăieşte din 2013 la Londra, după ce a fost întemniţat, timp de 10 ani în Rusia, sub acuzaţia de fraudă fiscală, faptă negată mereu de Hodorkovski. El a fost cel mai bogat om din Rusia, a fost PDGul grupului de petrol şi gaze, Iukos. În 2013, el a fost recompensat cu premiul Lech Walesa pentru “curajul de a promova valorile societăţii civile, pentru determinarea de a stabili o libertate economică şi pentru lupta sa pentru justiţie şi pentru demnitate umană”.  Menţionăm că un an mai târziu, în 2014, acest premiu a fost atribuit manifestanţilor pro-europeni care au protestat în Ucraina. Mihail Hodorkovski a acordat un interviu colegilor din televiziunea France24.

Pentru Vladimir Putin, ceea ce se întâmplă în Ucraina din 2014 încoace, este o manevră americană prin care se doreşte îndepărtarea sa de la putere – după cum afirmă fostul oligarh rus, Mihail Hodorkovski, care, a fondat la Londra ONG-ul ‘Open Russia’ , cu scopul de a construí societatea civilă în Rusia.

În 2021, ONG-ul şi-a încetatat activitatea în Rusia pentru ca personalul organizaţiei să nu fie întemniţat.

Potrivit lui Hodorkovski, decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina este una “emoţională”, deoarace a observat că lucrurile nu merg în favoarea sa acolo.

În ultimele zile, unii responsabili, din Statele Unite dar şi analişti care au ridicat semne de întrebare cu privire la sănătatea mintală a lui Vladimir Putin. Oare a devenit liderul de la Kremlin iraţional ori ştie foarte bine ce face?

Fostul oligarh susţine că a observat unele semne de “paranoia senilă”: "O arată aceste lungi mese pe care le utilizează atunci când apare în compania unor responsabili. ÎI este frică să nu fie asasinat", este de părere Mihail Hodorkovski care adaugă că Vladimir Putin “ nu este un nebun în sensul clinic. El credea că intrând în Ucraina, va fi primit cu flori”, ceea ce nu s-a întâmplat.

Este o eroare istorică ceea ce face în acest moment Putin, susţine Mihail Hodorkovski şi explică: “avea situaţia internă stabilă în Rusia şi ar fi putut să îşi păstreze această putere până la moartea sa. Ruşii nu îl mai pot schimba pe cale electorală. Putin a pus capăt acestei posibilităţi. Iar el nu va putea câştiga Ucraina. Iar asta precipită sfârşitul său în fruntea Rusiei. Regimul său se va descompune, nu rapid însă, dar într-un an ori cel mult doi. Iar un alt scenariu arată că în cel mult 2 ani, după sfârşitul acestui 'exces militar', va avea loc o revoluţie în Rusia», afirmă fostul oligarh rus.

Într-adevăr, opinia publică rusă susţine mai degrabă războiul, ca urmare a propagandei regimului, dar, acest lucru se va schimba, crede Hodorkovski, după ce, spune el, «soldaţii ruşi vor reveni acasă în sicrie iar populaţia va trebui să achite preţul economic şi al izolării internaţionale».

Mihail Hodorkovski s-a alăturat, de altfel, apelului lansat din închisoarea în care se află, de opozantul rus Alexei Navalnîi şi anume ca populaţia să iasă în stradă pentru a-l obliga pe Putin să îşi retragă o parte din trupele ce omoară oameni în Ucraina.

Hodorkovski cere ca ruşii să protesteze duminică, pe 6 martie.

Dacă în urmă cu o lună ar fi râs la posibilitatea unui război nuclear, astăzi, nu mai râde ci, din contră, Hodorkovski crede că liderul de la Kremlin este «pregătit să utilizeze armele nucleare tactice».

Dar, fostul şef de la Iukos speră că, totuşi, «Putin nu este pregătit să atace o ţară aflată sub umbrela nucleară, cum este cazul Ucrainei dar nici că va pune în pericol destinul umanităţii doar pentru a testa reacţia unor ţări precum Statele Unite ori Marea Britanie »