Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul din Ucraina: "China are o neutralitate de fațadă", consideră un analist francez

presedintele_chinei_xi_jinping_in_cadrul_unei_vizite_de_trei_zile_in_rusia_intre_5_si_7_iunie_2019.

Presedintele Chinei, Xi Jinping în cadrul unei vizite de trei zile în Rusia, între 5 si 7 iunie 2019.
Presedintele Chinei, Xi Jinping în cadrul unei vizite de trei zile în Rusia, între 5 si 7 iunie 2019.
Sursa imaginii: 
Reuters

China își reafirmă prietenia la adresa Moscovei. Într-o conferință de presă, ministrul de Externe chinez, Wang Yi, a denunțat «mentalitatea de război rece» a Statelor Unite și s-a oferit să faciliteze dialogul în ceea ce, continua să numească, ‘criza ucraineană’. Responsabilul chinez declara, în conferința de presă anuală, că “prietenia dintre China și Rusia este una de durată, precum o stâncă ce rezistă la intemperii”.  A fost, pentru ministrul chinez, ocazia, să condamne invazia rusă în Ucraina, însă nu s-a întâmplat. Am analizat situația cu Marc Julienne - cercetător la Institutul Francez pentru Relații Internaționale din Paris.

În ultima perioadă, multe voci au cerut Chinei să se implice ca mediator în acest conflict: Franța –prin vocea ambasadorului său în China, UE, Statele Unite – prin intermediul secretarului american de stat Antony Blinken.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi își reafirmă însă angajamentul față de Rusia și spune că trebuie să “menținem pacea și stabilitatea, pe termen lung, în regiune” iar aici a preluat, practic, cuvânt cu cuvânt, revendicarea președintelui Vladimir Putin adresată NATO.

Luni, publicația Global Times, care urmează linia Partidului Comunist scria: “Occidentul vrea să forțeze China să sancționeze unilateral Rusia, fără să soluționeze problemele de securitate cauzate de strategia dusă de ani de zile de Statele Unite, cu scopul de a otrăvi relația dintre Rusia și Ucraina și dintre Rusia și Uniunea Europeană”.

În conferința sa de presă, Wang Yi a denunțat «mentalitatea de război rece de care dă dovadă Statele Unite» în cele mai diverse chestiuni: lumea arabă, tensiunile dintre China și India, marea Chinei de Sud, America Latină, relația dintre China și Uniunea Europeană ori în cea a peninsulei coreene – probleme ce sunt acolo, spune responsabilul și a acuzat liderii americani de duplicitate și i-a catalogat drept «creatori de probleme».

Totuși, Crucea Roșie chineză a anunțat că va trimite un ajutor umanitar în Ucraina.

Care este până la urmă poziția Chinei în acest conflict – l-am întrebat pe Marc Julienne – cercetător la Institutul francez pentru Relații Internaționale: “Oficial, poziția Chinei este una de neutralitate. Pentru cine vrea să audă, China explică faptul că respectul suveranității este primordial. Acum, în spatele acestui discurs, realitatea este alta, căci avem de a face cu o neutralitate de fațadă. De fapt, tot ce a făcut de la începutul crizei, de câteva săptămâni, a fost să susțină Rusia. Iar declarația ministrului de Externe arată că într-adevăr, China, susține Rusia în această criză. China a mai făcut un apel pentru negocieri dar,de fapt nicio inițiativă nu a fost luată în ciuda apelului lansat Chinei de Statele Unite și de UE, de a juca rolul de mediator. Rămâne de văzut dacă există, totuși o dorință mai mare din partea Chinei”.

Ministrul chinez de Externe a mai precizat în această conferință anuală că “prietenia cu Rusia este solidă precum o stâncă”.  Dar, oare, în fața sancțiunilor occidentale, va sări China în ajutorul Moscovei? Marc Julienne: "Este deja cazul, să nu uităm de acordurile semnate (în deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing), în special în domeniul gazelor și al petrolului. Deci, acestea sunt domeniile în care China va putea susține Rusia în plan economic. Poate să o facă. Imediat după criza din Crimeea, în 2015, China și Rusia au semnat un acord de cooperare în domeniul petrolului, ce prevede un gazoduct prin care să fie furnizat petrol Chinei. Cred că încă sunt negocieri pentru creșterea capacității de aprovizionare. Acum, nu știu dacă acest acord este suficient pentru Moscova pentru a putea recupera din pierderile înregistrate ca urmare a sancțiunilor occidentale".

Întrebarea este dacă nu ar încălca practic Beijingul sancțiunile impuse Rusiei?

Marc Julienne: "Există un risc, tocmai din acest motiv poziția Chinei este una așa-zisă neutră, de fațadă. Pentru că altfel, ar susține explicit Rusia. Dar, nu o face deoarece există prea multe interese în joc – una fiind relația cu UE – primul partener comercial al Chinei. Primul interes în acest război, pentru China, a fost să își apere cetățenii. Este vorba de aproximativ 6.000 de chinezi care, din datele oficiale au părăsit cu toții Ucraina.  Acum, pentru moment China nu are niciun interes în Ucraina. Dar, dacă sancțiunile occidentale vor avea o influență asupra creșterii economice chineze, atunci, este posibil să se schimbe poziția autorităților de la Beijing în sensul că este posibil să ia o oarecare distanță de Moscova".