
Special Paris
Bombardarea maternității din Mariupol: Franța condamnă «un act de război, nedemn și imoral»
presedintele_frantei_emmanuel_macron_ajunge_la_chateau_de_versailles_la_summitul_informal_al_liderilor_ue_primul_summit_ce_are_loc_dupa_invazia_ucrainei_de_rusia_10_martie_2022.jpg

Premierul Olandei a amintit că nu există o procedură de aderare rápida, așa cum a cerut și cum își dorește președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.
Responsabilul olandez a precizat că Europa dorește să lucreze mai intens cu Ucraina.
Sau, altfel spus de președintele Franței, “nu cred că putem deschide astăzi o procedură de aderare cu o țară aflată în război” și se întreabă: “ar trebui să închidem ușa? Ar fi injust”, a rezumat Emmanuel Macron.
Președintele Franței se află în campanie electorală pentru realegrea sa iar în același timp asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Acum, găzduiește lideri europeni la Château de Versailles, locul în care, în urmă cu 5 ani, la câteva zile după ce a preluat mandatul la Elysée îl primea pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Emmanuel Macron vede în criza actuală o confirmare a necesității unei Europe mai suverane.
Războiul ne va determina să luăm decizii istorice, pentru «redefinirea arhitecturii Europei noastre», în materie de energie, urmând ca deciziile să fie finalizate la summitul de la finele lui martie, spunea Macron.
Apărarea europeană este un alt subiect căci războiul declanșat de Vladimir Putin a scos în evidență lipsa capacităților militare europene. Statele membre au tot diminuat bugetele destinate apărării, de la finele Războiului Rece.
O altă problemă o reprezintă dependența UE de importurile de gaz rusesc, motiv pentru care capacitatea de acțiune împotriva Moscovei este oarecum limitată. Chiar dacă a adoptat un inedit pachet de sancțiuni, Europa continuă să finanțeze Rusia prin achizițiile de energie.
O dependență care amenință economia care trebuie să se consolideze după șocul istoric cauzat de pandemia de Covid.
Președintele Emmanuel Macron: "Președintele Vladimir Putin s-a exprimat adineauri pentru a spune că Rusia va continua să furnizeze, dar, până când și în funcție de ce nimeni nu știe. Asta este o dependență, o vulnerabilitate. Așadar, trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile. În prezent, Franța depinde mai puțin decât alte state de gazul rusesc, grație structurilor noastre energetice. Dar, Europa depende de un gaz, în proporție de 40% de cel rusesc. Trebuie să știm cu ce ritm putem diminua, reduce iar apoi elimina această vulnerabilitate. Care sunt mijloacele de a găsi alți furnizori, pe termen scurt și cum ne reorganizăm".
Președintele Franței a condamnat bombardarea de către armata rusă a unei clădiri în care se aflau o maternitate şi un spital pediatric la Mariupol, în Ucraina: "În centrul orașului, o maternitate a fost bombardată. În centrul orașului. Femei, copii au fost uciși. Franța condamnă cu cea mai mare fermitate acest act de război nedemn și imoral. Pentru că nu este un act de război destinat neutralizării unei baze ori a unor capacități militare. Este un act de război al cărui obiectiv, manifest, este uciderea de civili. Nimic un justifică alegerea de a declanșa războiul ori atacarea unui popor frate și nimic un justifică atacarea maternității de la Mariupol".
O ieșire politică din criză este încă posibilă, crede, în continuare liderul de la Elysée, care, împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei au discutat cu liderul de la Kremlin, joi dimineață.