Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: UE amenință Moscova cu noi sancțiuni masive

presedintele_frantei_emmanuel_macron_si_presedinta_comisiei_europene_ursula_von_der_leyen_la_conferinta_de_presa_de_la_finele_summit-ului_informal_de_la_chateau_de_versailles_11_martie_2022._.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron si presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferinta de presa de la finele summit-ului informal de la Chateau de Versailles, 11 martie 2022.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron si presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferinta de presa de la finele summit-ului informal de la Chateau de Versailles, 11 martie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Michel Euler

În timp ce armata rusă și-a extins ofensiva în Ucraina, la Dnipro și a continuat să bombardeze infrastructuri civile, Occidentul pregătește noi sancțiuni. Președintele francez, Emmanuel Macron atenționa, la finele summitului de la Versailles, că europenii sunt pregătiți să ia măsuri masive dacă lucrurile continuă în plan militar. 2,5 milioane de oameni au fugit de război, din 24 februarie, de când armata lui Vladimir Putin a intrat în Ucraina.

Europa va continua să izoleze Rusia nu doar în plan economic dar și diplomatic, iar noi sancțiuni vor fi anunțate în orele care urmează, anunță liderii europeni, la fínele summitului de la Versailles.

Iar în același moment, la celălalt capăt al Alianței atlantice, Statele Unite anunța, prin vocea liderului de la Casa Albă, că vor fi interzise importurile de votcă, diamante și pește din Rusia.

G7 va anunța o nouă salvă de sancțiuni împotriva Rusiei, în orele care vin, a anuntat, la rândul sau, președintele Emmanuel Macron.

"Apoi, un al patrulea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei va fi luat. Ele vor izola Moscova și mai mult de sistemul economic global, pentru a crește prețul pe care Putin trebuie să îl plătească pentru că a invadat efectiv Ucraina", a anunțat și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Toate opțiunile sunt luate în calcul, a adăugat președintele Emmanuel Macron subliniind că obiectivele principale sunt – încetarea focului și retragerea trupelor rusești din Ucraina.

Realist, Emmanuel Macron se așteaptă la o ripostă rusă la aceste sancțiuni și, avertizează el, "trebuie să ne pregătim”.

Liderul de la Palatul Elysée a vorbit despre exemplul unic oferit de poporul ucrainean – cel al curajului : "Noi nu suntem în război cu Rusia, noi europenii. Dar susținem Ucraina și sancționăm Rusia. Noi trebuie să avem curajul să luăm decizii istorice. Trebuie să ne asumăm faptul că a apăra democrația și valorile noastre.. are un cost, că independența are un cost” – este declarația făcută de președintele Emmanuel Macron la fínele acestui summit.

Uniunea Europeană va prezenta până la mijlocul lui mai o propunere prin care se dorește oprirea dependenței de petrolul, gazul și de cărbunele venit din Rusia, până în 2027, a mai precizat Ursula von der Leyen :

Acest plan pentru ieșirea din dependența energetică rusească, presupune noi investiții, noi strategii în materie de energii regenerabile și nucleare, după cum a explicat Emmanuel Macron.

Într-o declarație adoptată la acest summit de la Versailles, cele 27 de state europene și-au reafirmat susținerea pentru Ucraina, parte a familiei europene, în fața invaziei rusești.

UE și statele sale membre vor continua să ofere sprijin politic, financiar, material și umanitar Ucrainei, se arată în declarația celor 27 de state membre.

Iar odată ce va “înceta agresiunea rusă”, UE dorește să se implice în reconstrucția Ucrainei.

Ïn privința refugiaților ucraineni, România, Polonia, Republica Moldova..au fost felicitate pentru “imensa solidaritate” arătată prin faptul că au preluat civili ce au fugit din calea războiului. Pentru ei, UE va acorda un sprijin umanitar, medical și financiar - refugiaților și țărilor care îi găzduiesc.

UE atenționează Rusia că trebuie să asigure accesul umanitar în Ucraina și să permită trecerea în condiții de siguranță a civililor care doresc să plece.