Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa renunţă la practic toate măsurile anti-Covid în contextul în care epidemia se extinde din nou

covid.jpg

Incepând de luni 4 martie, Franta renuntà la practic toate màsurile anti-Covid.
Incepând de luni 4 martie, Franta renuntà la practic toate màsurile anti-Covid.
Sursa imaginii: 
AFP - LOIC VENANCE

Franţa renunţă, începând de luni, la practic toate măsurile anti-Covid. Masca sa,itară, simbolul cel mai vizibil al epidemiei de coronavirus, dispare definitiv de pe feţele oamenilor cu o singură excepţie,  în transporturile colective. Autorităţile franceze au decis de asemenea suspendarea paşaportului vaccinal, intrat în vigoare de abia acum o lună şi jumătate după îndelungi şi aprige dispute parlamentare.

«Intrăm într-o nouă fază a ridicării măsurilor sanitare». Anunţul oficial a fost făcut de premierul francez Jean Castex.

Concret, începând de acum, se suspendă obligativitatea paşaportului vaccinal pentru a intra în majoritatea locurilor publice: restaurante, baruri, discoteci, cinemauri, teatre, muzee, etc. Paşaportul sanitar - adică dovada vaccinării, a vindecării de Covid sau un test negativ – va mai fi util doar pentru a intra în spitale, în casele de bătrâni şi în centrele rezervate persoanelor cu dizabilităţi.

De asemenea, masca nu va mai fi obligatorie în magazine şi nici la serviciu. O revoluţie întrucât de aproape doi ani, mai exact din vara lui 2020, colegii de birou îşi acopereau faţa. In restul locurilor publice în care se cerea până acum paşaportul vaccinal, déjà nu mai erai obligat să-ţi acoperi faţa de vreo două săptămâni. Masca sanitară nu va mai fi purtată decât în transporturile colective, «acolo unde promiscuitatea este foarte mare» explica premierul Jean Castex. Se abrogă obligativitatea măştii şi pentru elevi şi profesori, atât în clase cât şi în recreaţie. Evident, cei care vor să poarte mai departe masca pe faţă – în şcoli, întreprinderi, etc. – o vor putea face. Se recomandă de asemenea aplicarea mai departe a celorlalte măsuri sanitare precum spălatul pe mâine, curăţirea suprafeţelor şi aerarea spaţiilor închise.

Franţa, ca mai toate celelalte state europene, a decis aşadar să renunţe la practic toate restricţiile anti-Covid în contextul în care epidemia este încă în toi, coronavirusul mai circulă. Rata de incidenţă este în creştere de mai bine de 10 zile, la fel şi rata pozitivităţii. Doi indici care demonstrează că numărul de contaminări creşte. Se contabilizează actualmente circa 60.000 de noi cazuri zilnice şi se deplângeau, în medie, vreo 140 de morţi pe zi în ultima săptămână. Specialiştii nu ştiu încă dacă este vorba de al 6-lea val de Covid în Franţa sau doar de «resturile» valului 5.

In ciuda acestei situatii sanitare incerte, guvernul de la Paris a exclus să-şi modifice strategia de relaxare a măsurilor. Ca să-i liniştească însă pe cei mai vulnerabili, autorităţile sanitare au anunţat începutul campaniei de vaccinare cu doza 4 pentru persoanele de peste 80 de ani.

Mulţi specialiştii intervievaţi de confraţii noştri francezi critică decizia guvernului de a renunţa la măsurile anti-Covid. «E prematur, trebuia aşteptat sfârşitul iernii. Este inutilă această imprudenţă» afirmă un epidemiolog citat de Le Monde. De partea lor, comentatorii pun pe seama unor calcule politice această decizie de renunţare la restricţii. E adevărat că anunţul referitor a fost făcut doar cu câteva ore înainte ca Emmanuel Macron să-şi anunţe candidatura pentru un nou mandat prezidenţial la alegerile din 10 şi 24 aprilie. Din rândul clasei politice, chiar dacă mai toţi adversarii preşedintelui-candidat privesc cu neîncredere şi prudenţă decizia de a ridica restricţiile, niciunul nu a criticat pe faţă această decizie. Confraţii noştri francezi de la RFI notează doar că ecologistul Yannick Jadot a estimat că «este dramatic, scandalos şi indecent ca agenda electorală a preşedintelui să dicteze organizarea sanitară a ţării.»

 
Franţa renunţă la practic toate măsurile anti-Covid în contextul în care epidemia se extinde din nou