Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China pune în carantină milioane de persoane după o creştere record a cazurilor de Covid

china_covid.jpg

Personal medical pregàteste teste anti-Covid în orasul chinezesc Jilin, 12 martie 2022.
Personal medical pregàteste teste anti-Covid în orasul chinezesc Jilin, 12 martie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP - STR

Milioane de persoane au fost carantinate duminică în toată China după ce ţara a înregistrat cea mai ridicată rată de contaminări zilnice din ultimii doi ani.

Shenzhen, metropola-capitală a firmelor de înaltă tehnologie – precum Huawei şi Tencent – le-a cerut celor 17 milioane de locuitori ai săi să rămână în case după ce s-au semnalat 66 de noi cazuri de Covid. Locurile neesenţiale precum restaurantele au fost şi ele închise.

Shanghai, oraşul cel mai populat din China, şi-a închis şi el treptat cartierele, şcolile, mall-urile şi firmele. De asemenea, autorităţile locale au decis că nimeni nu poate ieşi sau intra în oraş fără un test negativ.

In fine, mai multe oraşe din nord-estul ţării au impus restricţii similare pentru a combate răspândirea variantei Omicron a coronavirusului.

China, ţara în care a fost detectat pentru prima oară noul coronavirus la sfârşitul anului 2019, a aplicat de atunci politica «zero Covid». O toleranţă zero faţă de epidemie care s-a soldat cu carantine locale, depistări în masă, un control al populaţiei prin intermediul unor aplicaţii şi cu închiderea frontierelor.

Recordul de noi cazuri înregistrate acum – 3.400 duminică - pune însă în mare dificultate această strategie extrem de strictă. Populaţia pare şi ea ostenită de această politică dură, motiv pentru care mai mulţi responsabili locali încep să preconizeze măsuri mai puţin restrictive dar mai ţintite pentru a limita propagarea virusului. De partea lor, economiştii avertizează că măsurile radicale fragilizează economia ţării.

 
China pune în carantină milioane de persoane după o creştere record a cazurilor de Covid