Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rușii fug și ei cu miile din cauza lui Putin…

gare.jpg

Călători ruși sosiţi cu trenul de la Sankt-Petersburg și primiţi pe 6 martie 2022 la Helsinki cu urări de „Bine aţi venit“, „Pace și dragoste“.
Călători ruși sosiţi cu trenul de la Sankt-Petersburg și primiţi pe 6 martie 2022 la Helsinki cu urări de „Bine aţi venit“, „Pace și dragoste“.
Sursa imaginii: 
AFP - EMMI KORHONEN

Ucrainenii fug în masă din cauza invaziei ruse, dar și mulţi ruși încearcă în prezent să se refugieze mai ales în Occident. Mulţi dintre ei se tem de persecuţiile din Rusia unde Vladimir Putin este decis să nu permită nici o critică în raport cu politica sa. 

„Mii de ruși fug spre Finlanda“, transmite de la Helsinki trimisul special al RFI-ului, Frédéric Faux. „Afluenţă de ruși în Turcia“, se intitulează un articol apărut în publicaţia Le Jurnal du Dimanche. Nu e de mirare că și mulţi ruși optează pentru exil în prezent, dat fiind că în ţara lor simpla pronunţare a cuvîntului „pace“ în public poate fi sancţionată cu pedepse de pînă la 15 ani închisoare.

Rușii care își pot permite să fugă de regimul tot mai opresiv instaurat de Putin nu au multe destinaţii posibile. Kazahstanul și Kirghistanul încep să fie zone de tranzit pentru rușii dorind să fugă de delirul putinist. Pe lîngă Turcia, rușii mai pot ajunge, fără viză, în Georgia și în Armenia. Corespondentul la Istanbul al publicaţiei Le Jurnal du Dimanche arată că în Georgia au ajuns în jur de 25 000 de ruși, ceea ce provoacă însă unele animozităţi în sînul populaţiei locale unde sentimentul anti-rus este puternic. Citez din articolul semnat de Killian Cogan: „Jurnaliști, militanţi, intelectuali, dar și ruși aparţinînd claselor de mijloc sau celor înstărite au luat cu zecile de mii drumul exilului.“ S-ar părea că regimul încarnat de Vladimir Putin începe să se neliniștească din cauza acestui exod și încearcă să-l stopeze.  Probabil că sunt tentate să ia calea exilului și familii care nu vor să-și vadă băieţii înrolaţi în trupele trimise în Ucraina, sau tineri care au alte idealuri decît să îngenuncheze Ucraina distrugînd-o oraș cu oraș, numai pentru ca Putin să-și satisfacă marele capriciu de reconstituire a Uniunii Sovietice.

Între Sankt-Petersburg și Helsinki trenul face trei ore și jumătate, de obicei sunt două pe zi, iar de la sfîrșitul lunii februarie circulă cu locurile complete. Potrivit statisticilor oficiale, citate de ziarul catolic La Croix, 30 000 de ruși locuiesc deja în Finlanda, ţară numărînd cinci milioane de locuitori. Rușii care vor să ajungă în Finlanda mai trebuie să prezinte la frontieră, pe lîngă o viză tot mai greu de obţinut, și un certificat de vaccinare cu vaccinuri omologate de Uniunea Europeană pentru că vaccinul rus Sputnik nu este recunoscut. Reamintesc că Finlanda are o frontieră comună cu Rusia lungă de 1340 de kilometri.  

Trenul Allegro care circulă între Sankt-Petersburg și Helsinki, cu 350 de locuri, a fost dat în funcţiune în urmă cu zece ani. Cotidianul Le Figaro scrie despre profilul modificat al călătorilor, fenomen vizibit de pe 24 februarie încoace. În general oameni de afaceri și turiștii plecaţi pentru un week-end luau acest tren. Acum sunt familii întregi de ruși care vin la Helsinki, iar mulţi dintre călători după coborîrea din tren fug direct la aeroport.

Postul de radio France Inter le dă cuvîntul unor exilaţi ruși care spun că atîta vreme cît Putin rămîne la putere ei nu mai pun piciorul în Rusia. Pe lîngă îngrădirea tuturor libertăţilor, și restricţiile economice îi fac să fugă pe mulţi ruși. Ei se tem, și pe bună dreptate, de o tot mai mare izolare a Rusiei în contextul acestui război, și încearcă să fugă cît mai e timp, o închidere totală a frontierelor, ca pe vremea Uniunii Sovietice, nefiind exclusă.

Cotidianul Le Parisien scrie despre „fuga creierelor“ din Rusia. Plecarea multor specialiști și a multor ruși deţinători de diplome riscă să fragilizeze și mai mult economía rusă deja afectat de sancţiuni.